100 éves jubileum a Zágrábi Egyetem Mezőgazdasági Karán

A Szent István Egyetem több munkatársa meghívást kapott a Zágrábi Egyetem Mezőgazdasági Karától a 100. évfordulójuk megünneplése alkalmából rendezett eseményre. Egyetemünket a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karról Dr. Birkás Márta professzor asszony, egyetemi tanár és Dr. Jolánkai Márton professzor emeritus, egyetemi tanár képviselte. A Nemzetközi és Külkapcsolati Központból Dr. Tarr Zsuzsanna központvezető a dékáni meghívásnak tett eleget, Tüdős Tiborné igazgatási ügyintéző és Farkas Beáta nemzetközi koordinátor Erasmus+ Staff Training keretében sajátították el az évfordulós esemény nemzetközi sajátosságait.

Mint ismeretes, az egyetemi szinten művelt agrárképzés jövőre lesz 100 éves Magyarországon, így betekintést kaphattunk egy ilyen évforduló méltó megünneplésébe. Lehetőségünk nyílt a SZIE külkapcsolati munkáját bemutatni, valamint az azonos munkakörben dolgozó zágrábi kollégákkal információt cserélni a jól bevált szakmai gyakorlatokról és egyeztetni az egyetemeink között folyamatban lévő közös projektekről. Bekapcsolódtunk a szervezési munka utolsó fázisába: a meghívott vendégek fogadásának előkészítésében, marketing anyagok összekészítésében, teremberendezésben tudtunk részt venni.

Ünnepélyes megnyitó után a Kar dékánja, Dr. Zoran Grgic köszöntötte a vendégeket és rövid prezentáció keretében ismertette a kar 100 éves történetét. Ezután került sor a nemzetközi meghívottak ajándékainak átadására: Dr. Birkás Márta és Dr. Jolánkai Márton professzor úr a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar elismerő oklevelét adták át, Rektor úr díszoklevelét Dr. Tarr Zsuzsanna nyújtotta át dékán úrnak.

Az eseménysorozaton négy előadást hallgathattunk meg, az amerikai Cornell Egyetemről érkezett Matthew J. Willmann, PhD, növénygenetika témakörben; a BOKU Egyetemről Martin Gerzabek, PhD, korábbi rektor „Az élettudományok aktuális trendjei és jövőbeli kilátások” címmel; az amerikai Észak-Karolinai Egyetemről (NCSU) Prof. Jose Cirneros  „A nemzetközi mezőgazdaság jövője az Észak-Karolinai Egyetem tükrében” témában; valamint a német Hohenheim Egyetemről Prof. Andreas Kiesel „A korszerű zöld energiafelhasználás lehetőségei”-ről tartott prezentációt. Az előadások között a résztvevők szakmai beszélgetéseket folytathattak az elhangzottakról.

A prezentációk után a következő napokban vendéglátóink bemutatták a kar saját szőlőbirtokát és borászatát, a helyi készítésű rizling, chardonnay, tramini boraikkal. Zágrábi városlátogatással, majd gálaesttel folytatódott a program, majd a Plitvicei-tavak Nemzeti Park megtekintésével és a trakostyáni várkastély meglátogatással zárult az esemény.