Adorján János-díjban részesült dr. Birkás Márta

A díjakat az adományozók és az adományozottak hitelesítik – hangsúlyozta december 5-én a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanár, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított Adorján János-díj átadó ünnepségén. Az első alkalommal kiadott kitüntetésben dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzora részesült. Az eseményen dr. Palkovics László egyetemi tanár, a Szent István Egyetem rektora is köszöntőt mondott.

A díjátadó kiemelkedő jelentőségű volt a Szent István Egyetem számára is, hiszen dr. Gyuricza Csaba, a díj fővédnöke, Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója és Bárdos B. Edit, a Magyar Mezőgazdaság hetilap főszerkesztője egyaránt gödöllői öregdiák – és mindhárman tanítványai voltak dr. Birkás Mártának.

A díjjal a Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén 73. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság első főszerkesztőjének állít emléket, aki az 1946. október 1-jén megjelent első szám vezércikkében így írt: „Célunk: a tudomány erejével segíteni a parasztságot”. Dr. Birkás Márta az újság külső munkatársaként kapta a díjat. Jelezve, hogy nemcsak szakmai tudása példamutató, hanem íráskészsége is. A szaknyelv ápolása hasonlóan fontos, mint a jó földművelés.

Az elismerést Gyuricza Csaba és Hájos László, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója adták át.

Egy egyetemi vezető akkor a legbüszkébb, amikor a kollégái kapnak díjakat, mert az elismerések jelzik, hogy elhivatott, a szakmát előrevivő munkatársai, oktatói és kutatói vannak az intézménynek, emelte ki dr. Palkovics László. Hozzátette: a tudománynak és az oktatásnak nagyon egységesnek, egymásra épülőnek kell lennie. A publikáció a kutatók elsőrangú feladata, mert ez alapján ítéli meg munkájának minőségét a szakma. A tudományos eredmények népszerűsítése is nagyon fontos. A hétköznapi embereknek is el kell tudni mondani, hogyan érdemes gazdálkodni akár egy kiskertben is. A mezőgazdaságban dolgozók, amikor megpihennek, leülnek, a szaklapokat veszik a kezükbe.

Ünnepek előtt vagyunk és ez is egy ünnep: a szakma ünnepe a kollégák elismerése, fejezte be gondolatait az egyetem rektora.

Nehéz is, könnyű is méltatni a kitüntetett személyiségét, hiszen dr. Birkás Márta évtizedek óta fémjelzi a gödöllői egyetemet. Olyan segítője a mezőgazdálkodóknak, mint a jó időjárás. A szintén őt köszöntő Macháty Béla érzékletesen jellemezte a mindig szűkebb tudományterületének a lényegét, a talajművelést szem előtt tartó tudósi szemléletét, amikor idézett a professzor asszony korábban neki írt leveléből: „Szeretem a földjeiteket és szeretlek Titeket is.”