Állásbörze - három az egyben

Napjainkban, amikor a gazdaság helyzete nem ígér könnyű elhelyezkedési lehetőséget a legjobb eredményt elért hallgatónak sem, a munkaerőpiacot jelentős kínálattal ellátó egyetemeknek minden lehetőséget meg kell ragadniuk a végzősök elhelyezkedésének elősegítésére. Ezért is rendezi meg évente rendszeresen a Szent István Egyetem az állásbörzét. Az április 17-i rendezvényen, amit immár második éve tartottak a Gépészmérnöki Kar Kooperatív Gyakorlati Börzéjével együtt, közel 50 kiállító vett részt az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és a közigazgatás területéről a közepes méretű vállalkozásoktól a legjelentősebb multinacionális cégek képviselőjéig.

Dr. Beke János oktatási rektorhelyettes megnyitójában elmondta: a Szent István Egyetemnek helyzetéből, jelentőségéből adódóan kötelessége ilyen börzét rendezni, hiszen a Közép-Magyarországi Régió egyetlen olyan nagy intézménye, amely a fővárosban, Pest megyében és a régió határain túl is működik. Éppen ezért intézményünk gyorsan, hatékonyan, rugalmasan igyekszik oktatási kínálatával válaszolni a gazdaság igényeire.

Rektorhelyettes úr rámutatott arra, hogy tartalmilag három börze zajlik egy napon, egy helyszínen. Az állást kereső végzősök mellett ugyanis ide várták azokat a fiatalokat is, akik még csak szakmai gyakorlati lehetőség után kutatnak – amiből később akár állás is lehet - valamint Gödöllő és térsége lakosságát is.

Az „állásvásár” tehát az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezőket is fogadta, abból a megfontolásból, hogy a munkaerőpiac minden szegmense fontos, különösen gazdasági válságban, amikor sokan külföldön keresnek munkalehetőséget.

A SZIE Állásbörzén ingyenes szolgáltatások igénybevételével tudtak az érvényesüléshez ma már elengedhetetlen tapasztalatokat szerezni a látogatók. Többek között magyar és angol próbainterjúk, önéletrajzírás, pályaválasztási grafológia, számítógéppel támogatott pályaorientáció, próbanyelvvizsga lehetőség is színesítette a kínálatot.

Dr. Kiss Péter egyetemi tanár, a Gépészmérnöki Kar hallgatói számára szóló kooperatív szakmai gyakorlat kidolgozója a megnyitón elmondta, hogy e szakmai gyakorlati forma keretében már több száz utolsó éves hallgató szerzett egy éves szakmai gyakorlatot, és nagy részük ott helyezkedett el, ahol ezt az időt töltötte.

A kooperatív képzést a General Electric céggel együtt dolgozta ki a kar.

Az elmúlt tíz évben több mint 110 hallgató töltötte gyakorlatát a vállalatnál, közülük több mint harmincan dolgoznak ott a mai napig. Húszan nyertek felvételt a GE vezetőképző tanfolyamára, amit a világ legjobb vezetőképzői között tartanak számon. A tanfolyamot elvégzők közül többen mára már a cég közép- és felsővezetői lettek.

Reméljük, az idei börze látogatói is sikeres életútról mesélnek majd az elkövetkező években.