Ami minden humán ismeretben kötőanyag

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának hallgatóiból verbuválódott csapat – tagjai: Béres Anita, Szabó Noémi, Szabó Viola, Stefán Gergő és Gergely Richárd, felkészítő tanáruk Farkasné Inkret Judit – negyedik helyen végzett a VII. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyen.

A május 5-én Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban megtartott esemény a hetedik volt a sorban, ebből ötön vett részt SZIE-s csapat és minden alkalommal eredményesen szerepeltek.

A verseny egyik védnöke, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőjében hangsúlyozta: egy-egy megtervezett feladat végrehajtása során, a váratlan helyzetek alkalmával az írott és íratlan szabályok mellett rögtönözni is kell. Dr. Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, a rendezvény egyik házigazdája hangsúlyozta: A protokoll verseny kitüntetett alkalom arra, hogy a hozzáértő diákok megmérjék tudásukat és ápoljanak egy olyan örökséget, aminek a jelentősége egyre növekszik a világban. Hozzátette: a protokoll fontos kommunikációs eszköz az államok és az emberek közti kapcsolatban, valamint az üzleti világban is.

Gergely Richárd a SZIE-s csapat bemutatásakor kiemelte: az illem, protokoll és etikett minden humán ismeretben kötőanyag – az életben pedig mindenhol mindig tudni illik, hogy mi illik. Érdekesség, hogy a csapat egyik része Gödöllőn, a másik a budapesti képzési helyen tanul – a SZIE az ami összekötötte őket. 

A Konfliktuskezelés a kommunikációban és a protokollban mottójú versenyen tizenkét csapat vett részt. A csapatok rövid bemutatkozását követően a diákok olyan témakörökben mérhették össze tudásukat, mint például katonai protokoll, általános viselkedéskultúra, diplomáciai protokoll, sportprotokoll vagy idegen szavak ismerete. A hagyományokhoz híven, a versenyt a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete közösen szervezte.

A versenyen készült kép Krasznai-Nehrebeczky Mária fotója (honvedelem.hu)