Az E-szám mentesség önmagában nem garancia a termék minőségére

Na, most akkor mit együnk? harmadik kisfilmjében a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium a rengeteg kételyt övező adalékanyagok, másnéven „E-számok” világával foglalkozik. Az interneten elérhető élelmiszer kisokos abból a szándékból jött létre, hogy olyan alapismeretekkel segítsék a felhasználókat, amelyek egyszerűek és értelmezhetőek mindenki számára.

Mik is azok az E-számok? Valóban ezzel mérgez bennünket az élelmiszeripar? Csak mesterséges anyagoknak lehet E-száma? Mit érdemes néznünk az élelmiszerek csomagolásán? Csak pár gondolat abból, ami a fejünkben megfogalmazódik, ha e témakört feszegetjük. A Deák Tibor Szakkollégium által készített, Na, most akkor mit együnk? című, harmadik videofilmjében arról is szó esik, hogy az utóbbi időszakban az élelmiszerszínezők palettáján megjelent a színező élelmiszerek fogalma, amelyek önmagukban is fogyaszthatók, de más élelmiszerek hozzáadásával színező hatásúak lesznek. Ilyenek pl. a spenót, a fekete bodza, a fűszerpaprika, illetve a sárgarépa is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az E-120-as számot viselő adalékanyag, másnéven a kárminpiros, a hazánkban egyetlen forgalomban lévő rovar eredetű színezék, amelyet a bíbortetű nőstény egyedéből állítanak elő és a vörös színű termékek színezésére szolgál.

A videóból az is kiderül, hogy az élelmiszergyártó cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mesterséges anyagok minimalizálására, viszont az E-szám mentesség önmagában még nem jelent magasabb biztonsági szintet.

A SZIE szakkollégisták terveik szerint hamarosan további videókkal jelentkeznek az élelmiszereket övező tévhitekkel kapcsolatban, így a téma iránt érdeklődők számára a feliratkozás javasolt.

Na, most akkor mit együnk? harmadik része az alábbi linken megtalálható.

A sorozat korábbi epizódjai:

https://www.youtube.com/watch?v=GYIhlCHaAJA
https://www.youtube.com/watch?v=xP8-8e8NN_Y