Bolygónk és környezetünk megóvása – Zöldgömb Fesztivál

Október 27-én immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Zöldgömb Fesztivál, melyhez a Szent István Egyetem is csatlakozott izgalmas programjaival. A standoknál és a pódiumbeszélgetéseken egyaránt kiváló gyakorlati tippeket lehetett kapni arra vonatkozóan, hogyan kell komposztálni, hogyan készülhetnek hulladékból ékszerek vagy különféle ruhadarabok, hogyan érdemes „zölden” védekezni a klímaváltozás hatásai ellen, vagy általánosságban nézve hogyan lehet környezettudatosabban élni.

A program fő céljai közt szerepelt, hogy pozitív példákon és egyszerű gyakorlati tanácsokon keresztül keltsék fel a figyelmet a környezettudatos életmódra, népszerűsítsék a közösségi összefogáson alapuló kezdeményezéseket, megismertessék a már létező modelleket és jó gyakorlatokat, és nem utolsósorban az is, hogy a látogatók élményekkel, tapasztalatokkal, új ismeretekkel térhessenek haza.

A fesztiválon ismeretterjesztő előadást tartott Dr. Kaszab Edit adjunktus, az MKK Környezetbiztonsági és Környezettoxikológiai Tanszék munkatársa, Megeszem a szemeted? – avagy mikroszervezetek a környezetvédelem szolgálatában címmel. Az emberi tevékenység következtében a szennyező, egészségre ártalmas anyagok eddig soha nem látott mennyiségben érik el környezetünk elemeit (talaj, víz, levegő, élővilág). Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy a környezetvédelmi problémák kezeléséhez a természetes öntisztuló képesség már nem elegendő, fizikai, kémiai és biológiai megoldások válhatnak szükségessé.

Dr. Kaszab Edit előadásában a biológiai, elsősorban mikrobiológiai megoldások eszköztára került bemutatásra. A környezetünkben élő mikroszervezetek segíthetnek a környezetszennyező anyagok lebontásban, a hulladékok ártalmatlanításában, valamint a megújuló energiaforrások előállításában. A biotechnológiai megoldások lehetőségei és előnyei mellett az előadás bemutatta a módszerek korlátait, valamint felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára és a lakosság szerepvállalására környezetünk állapotának megóvása, helyreállítása érdekében.

A Szent István Egyetem színes programokat kínáló standján az érdeklődők megtudhatták, hogyan válaszol egy tájépítész a tájban megjelenő problémákra és újjávarázsolhatták a tájat egy interaktív terepasztalon. A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont angol nyelvű keresztrejtvénnyel készült, s a kitöltők megismerhették a hulladékgazdálkodás, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, az alternatív energiák és más környezetvédelmi kifejezések angol megfelelőjét. A Zöld Klub programjain a látogatók próbára tehették tudásukat a gyógy- és fűszernövények, növényi termések és Magyarország védett állatai terén, emellett a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékcsökkentés témájával is találkozhattak az Ökomata játékban.