Csodaszép Őszi Kertészeti Napok a Budai Campuson

Páratlan programmal köszöntötték az ősz legszebb hónapját október harmadik hétvégéjén a Szent István Egyetem Budai Campusán: a Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke szakmai szervezetek támogatásával és közreműködésével 24. alkalommal szervezte meg a szakképző intézetek tanulóinak őszi ifjúsági virágkötészeti versenyét és az Őszi Kertészeti Napokat.

A fiatal virágkötők versenyén indulók több témakörben – kegyeleti kötészet, asztali díszítés, térkompozíció, meglepetés feladat – mérték össze tudásukat. A munkákat péntek éjjel értékelte a zsűri. Az ünnepélyes eredményhirdetést, amit dr. Komiszár Lajos ny. egyetemi adjunktus, főtanácsos vezetett, s amin dr. Palkovics László rektor és Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes dékán is köszöntötte a résztvevőket, szombaton délben tartották a teljes pompában álló Díszteremben.

Az összetett csapat pontversenyt a Bálint Flóra, Bősze Eszter és Szabó Bianka (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely) alkotta trió nyerte, az egyéni versenyben Pataki Tamás (Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tata) bizonyult a legjobbnak. 

A verseny mellett idén is kertészeti cégek és intézmények sorakoztak fel áruikkal, teljessé téve a bemutatott képet; az Egyetem Budai Campusának központi parkolójában és a 'K' épületben – az elmúlt évekhez hasonlóan – kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeztek.

Az Őszi Kertészeti Napokon ötödik alkalommal jelentkezett a virágos összművészeti kamaratárlat: a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselői állították ki virágos alkotásaikat és idén is felsorakoztak legszebb terményeikkel a kertbarát körök. A gombakiállításhoz gombaszakértői szaktanácsadás társult. Volt bonsaikiállítás és bonsainevelési bemutató is.

A fotók Balázs Gusztáv felvételei.