Diplomaterv-kiállítás a Budai Campuson

A Tájépítészeti és Településtervezési Kar végzős hallgatóinak diplomaterv kiállítása jól példázza, hogy e szakmák művelőinek rengeteg feladata lehet hazánk 93 ezer négyzetkilométerén. Március 4-én, a Budai Campus dísztermében mutatták be a terveket.

A megjelenteket dr. Boromisza Zsombor dékánhelyettes köszöntötte, majd dr. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, dr. Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, Karlócainé dr. Bakay Eszter nemzetközi dékánhelyettes és dr. Palkovics László rektor méltatta a látottakat és a karon folyó munkát. Részt vett a megnyitón Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Zakar András, a Főkert új főigazgatója, az Agrárminisztérium képviseletében pedig Kincses Krisztina.

A karon oktatott és kutatott szakmák szoros együttműködést feltételeznek, ami a 2019-es Mőcsényi Emlékév eseményeiben is jól tükröződött, mondta dr. Füleky Zsolt, s hozzátette, megtisztelő volt számára, hogy részt vehetett e program szervezésében. Arról is szólt, hogy vidéki környezetben is nagy szükség van a zöld infrastruktúra fejlesztésére. Sikeres pályafutást kívánt a most végzett hallgatóknak. 

Dr. Alföldi György a tájépítő és településtervező munka felelősségére, a több síkon való gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A diplomaterv készítés nehéz műfaj, de egyben lehetőség gyönyörű elképzelések átfogó megfogalmazására. Kívánta, hogy az új szakembereknek legyen részük ilyen lehetőségekben a tényleges munkájuk során is. Nagyon lényeges, tette hozzá, hogy a stratégiai célok eléréséhez vezető taktikát is kidolgozzák.

A diplomatervek létrehozói azt gondolják, hogy sok időbe telt elképzeléseik kidolgozása, de sosem lesz annyi szabadidejük a jövőben, mint amennyivel eddig gazdálkodhattak, figyelmeztetett Bardóczi Sándor. Elmondta, hogy a tájépítészet ázsiója elkezdett emelkedni. Várhatóan létrejön a főváros zöld infrastruktúra osztálya, ami a pályakezdők számára is nyújthat majd lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. A főtájépítész arról is szólt, hogy a tervezés során a társadalom és a gazdaság szereplőivel folytatott állandó diskurzusra van szükség.

Dr. Palkovics László azt emelte ki, hogy a diplomaterv kiállításokon még soha nem vettek részt ilyen nagy számban az érintett szakmák vezetői.

Balázs Gusztáv felvételei