Dr. Csikai Miklós Az Év Agrárembere

Nagyszabású gálával zárult a 2016-os Az Év Agrárembere Díj verseny február 12-én a siófoki Azúr Hotelben, ahol a díj kategória győztesei és a szakmai zsűri dr. Csikai Miklóst választották az Év Agráremberének. A nyertes egymillió forinttal lett gazdagabb, az összeget szakmai tervei megvalósítására fordíthatja.

Az Év Agrárembere Díjat 2014-ban alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra az agrárszakemberekre, akik kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek. Az Év Agrárembere Díj azt a küldetést szolgálja, hogy olyan agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a hazai mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának elismerése, kiemelése.

2016-ban a szervezők 11 kategóriában keresték az Év Agráremberét: Agrárinnováció, Agrárkutatás, Állattenyésztés, Agrárgépészet, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növényvédelem, Növénytermesztés. A kiválasztási folyamat 2016 őszén indult. Az első fordulóban a jelöltek internetes szavazáson mérettettek meg, majd kategóriánként hárman jutottak tovább a szavazatszám, illetve a zsűri döntése alapján a második fordulóba. Közülük a kategória győztesét már a szakmai zsűri választotta ki, azonban a szavazatszámok alapján dőlt el az, hogy ki kapja a közönségdíjat.

A 2016-os Az Év Agrárembere Díj kategória győztesei:

- Agrárinnováció: Maróti Miklós

- Agrárkutatás: Dr. Kovács Levente

- Állattenyésztés: Dr. Füller Imre

- Agrárgépészet: Kis Pál

- Feldolgozó-élelmiszeripar: Szabadics Zoltán

- Fenntartható gazdálkodás: Molnár István

- Fiatal gazda: Bűdi Károly

- A jövő agrárszakembere: Varga Máté

- Kertészet: Dr. Csikai Miklós

- Növényvédelem: Dr. Kádár Aurél

- Növénytermesztés: Bázel Éva

Az Év Agráremberét a gála helyszínén a kategória győztesek közül titkos szavazással választotta ki a zsűri, illetve maguk a frissen kihirdetett kategória győztesek is szavaztak.

2016-ban Az Év Agrárembere Díj győztese: Dr. Csikai Miklós. A Közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján: Szeder Attila nyerte.

Az elmúlt esztendőben az alapítók egy új díj odaítéléséről is döntöttek. Ennek megfelelően idén Életmű Díjban részesült Dr. Demes György és Dr. Kovács József.

Az Év Agrárembere Díj fővédnöke Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK megbízott főigazgatója, a díj főtámogatója a Dekalb.

Dr. Csikai Miklós 1966-ban szerzett kertészmérnöki oklevelet Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, majd ezt követően egy éven át Hollandiában a Naaldwijki Kutatóintézetben, illetve a Westlandon magánkertészeknél dolgozott. 1968-tól Csongrád megyében él és dolgozik a legjelentősebb termálvízfűtéses üvegház és fólia alatti zöldséghajtatást végző üzemekben. 1976-82 között a Kertészeti Egyetemen Budapesten, illetve a Zöldségtermesztési Kutatóintézetben Kecskeméten szaktanácsadóként dolgozott. 1983-tól a Szentesi Korai Zöldségtermesztési Rendszer vezetője volt, 1990-től Magyarország legnagyobb zöldséghajtató üzemének, a szentesi Árpád Szövetkezetnek választott elnöke, 1999-től - a szövetkezet részvénytársasággá alakulásától - az Árpád-Agrár ZRt. elnök vezérigazgatója. A Kertészeti Egyetemen szakmérnöki diplomát 1977-ben, kertészettudományi doktori címet 1984-ben szerzett. 1987-ben címzetes egyetemi docensi, 2004-ben címzetes főiskolai tanár címet kapott. Csongrád megye Alkotói díja, az Újhelyi Imre és a Gábor Dénes díj tulajdonosa, a Kecskeméti Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem Állattenyésztési Főiskolai Kar, Szentes város és a Corvinus Egyetem díszpolgára. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Az általa vezetett Árpád-Agrár Zrt. jelentős társadalmi szerepvállalással összefüggő tevékenységet végez. A Sütőipari Dolgozókért Alapítványon keresztül évente 90-100 munkavállaló üdültetését segíti. Támogatja a Mikulásgyárat, Szentes város Amatőr Színkör Egyesületét, a szentesi Vendégszeretet Egyesületet, a szintén szentesi Zenebarátok Egyesületét, a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt, az Orvosok a Rákbetegekért szervezetet, a Szilver TSI-t, a helyi óvodákat és középiskolákat. Az Árpád-Agrár Zrt. többmillió forintos nagyságrendben segíti a környezetében dolgozó szervezeteket.

agrotrend.hu