Dr. Dulovics Dezsőné a Reitter Ferenc-díj 2018. évi kitüntetettje

A vízügyi ágazat legrangosabb kitüntetésében részesült több mint öt évtizedes szakmai munkájának, életművének elismeréseként dr. Dulovics Dezsőné, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar professor emeritája.

A Magyar Víziközmű Szövetség által életre hívott életműdíj célja, hogy elismerje a víziközmű szolgáltatás, vagy az ezzel összefüggő környezetvédelmi, környezetgazdálkodási és az előzőekhez kapcsolódó tudományos, oktatási, publikációs területen végzett szakmai munkát, teljesítményt.

Dr. Dulovics Dezsőné az ivóvíz- és iparivíz-ellátás, a víztisztítás, a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízanalitika és vízminőség-védelem területén kifejtett kiemelkedő mérnöki, tudományos és oktatói munkájának, tudományos és szakmai szervezeti aktív tevékenységének elismeréseként kapta a díjat.

A kitüntetett mérnöki oklevelét Budapesten, az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen szerezte 1960-ban, majd ugyanott 1970-ben okleveles építési gazdasági mérnöki diplomát vett át.

A Műegyetem Vízgazdálkodási Tanszékén tanársegédként dolgozott, majd megalapította az Ybl Miklós Főiskola Mélyépítési, később Közműépítési Tanszékét, amely ma az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építőmérnök Intézetének része. Volt főiskolai tanár, oktatási főigazgató-helyettes, a Közmű- és Mélyépítési Tanszék csoportvezetője, 2007 óta professor emerita.

Mérnöki, tudományos és oktatói munkája révén a mai hazai víziközmű kultúra egyik meghatározó személyisége. Több mint száz publikáció, tankönyv, egyetemi jegyzet és szakcikk szerzője, a Vízgazdálkodás-tudományi Bizottság, Vízellátási és Csatornázási Bizottságának tagja.

A Magyar Mérnöki Kamarának és a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának alapítása óta tagja. 1999 óta részt vesz a Tagozat Minősítő Bizottságának munkájában.

A Magyar Szabványügyi Testület Vízelvezetés és Csatornázás Műszaki Bizottságában 2002 óta képviseli a Magyar Mérnöki Kamarát. 2016 második félévétől – férje halála óta – a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Hírcsatorna periodikájának a főszerkesztője.

Forrás: Hírcsatorna