Dr. Farkas Alexandra a Leginspirálóbb Fiatal Tehetség

Dr. Farkas Alexandrát, a Szent István Egyetem Médiaközpontjának tartalommenedzserét 2020 inspiráló nőjének választották a Femcafe.hu Inspiráló Nők gáláján a Leginspirálóbb Fiatal Tehetség kategóriában. A díjat nőnaphoz kötődően, március 5-én adták át a Várkert Bazárban.

Dr. Farkas Alexandra táj- és környezetkutató, tudományos újságíró. Az Ökológiai Kutatóközpont fiatal kutatójaként a mesterséges fények élővilágra gyakorolt hatásaival foglalkozott. Kollégáival arra próbált megoldást találni, hogy miként lehetne megmenteni a különböző éjszakai rovarokat a világító lámpák pusztító rabságából. 2019-ben az általa elnyert ösztöndíj révén épülhetett ki a világ első olyan innovatív védőrendszere, mellyel nagymértékben csökkenthető a nyári éjszakákon rajzó, védett dunavirág kérészek tömeges pusztulása.

2017 óta elsősorban ismeretterjesztéssel, tudományos újságírással foglalkozik. Jelenleg a Szent István Egyetem tartalommenedzsereként segíti az intézmény kommunikációját. 2018-ban a Nemzeti Tehetség Program védnökeként is tevékenykedett. Az elmúlt években közel kétszáz környezettudományi témájú cikket publikált.

Elismerése azért is fontos az Egyetem számára, mert a minőségi újságírásban évtizedek óta hiány van a tudományos témákról hozzáértően, ugyanakkor közérthetően és érdekfeszítően író munkatársakból. A tudományos ismeretterjesztésre napjainkban még nagyobb szükség van, mint 2-3 évtizeddel ezelőtt, hiszen a sokszorozódó információk közül csak képzett, a kutatás módszertanában és etikájában is járatos írástudók tudják biztonsággal kiválasztani azt, ami megfelel a valóságnak.

Az Inspiráló Nők versenyének díjaira nem lehet pályázni, a 7 kategória 3-3 jelöltjét jelölőbizottság állította össze, melynek tagjai Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó, Nánási Pál fotóművész, Zsédenyi Adrienn, Fonogram- és Emerton-díjas énekesnő, valamint a Femcafe.hu főszerkesztője, Sajószegi Veronika. A kategóriák győzteseit ezután a közönség választotta ki a Femcafe.hu weboldalon. Egy hónap alatt összesen 65 ezer szavazat érkezett.

A Leginspirálóbb Fiatal Tehetség kategória másik két jelöltje Gera Marina, Nemzetközi Emmy-díjas színésznő és Cserháti-Herold Janka, a hormonmentes.hu termékenységtudat szakértője volt.

A díjátadó gálát március 15-én 11 órától lehet majd látni a SuperTV2 műsorán.

Fotó: Potyó Imre