Dr. Hentz Károly lett az Év Agrárembere agrárgépészeti kategóriában

A 2019. évi Az Év Agrárembere kitüntető díj gálaestjére február 8-án került sor Egerben, ahol az agrárgépészeti kategória nyertesének Dr. Hentz Károlyt, a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán található Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatóját választották.

Dr. Hentz Károly mezőgépészként végzett Csornán, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán mezőgazdasági gépészmérnök diplomát szerzett 1980-ban. 1985-ben doktorált, majd közgazdasági, szaktanácsadói, tanári, muzeológiai szakképesítést szerzett. 1986-tól a gödöllői egyetemen, jelenlegi nevén a Szent István Egyetemen tanít mezőgazdasági gépek, műszaki fejlesztés és technikatörténeti ismereteket. 16 éve a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatója. Kutatási szakterülete a mezőgazdasági gépek, műszaki fejlesztés, agrár-technikatörténet, műszaki muzeológia.

Az országos szakmúzeum állandó kiállításainak kurátora, 12 időszaki kiállítás megvalósítója. Összegyűjtötte és rendszerezte a Magyarországon gyártott és használt mezőgazdasági gépek és berendezések adatbázisát. Több mint 400 magángyűjtő - jellemzően mezőgazdasági szakember - és 25 egyesület tevékenységét hangolja össze. Szakmai konferenciát, továbbképzést szervez, tanácsadással támogatja a gyűjtőmunkát. Alapítója és koordinátora az Év gyűjtője díjnak. Munkájának gyümölcse az országban megnyitott 12 agrártechnika-történeti gyűjtemény. Tíz éve aktívan részt vállal a szakmai középiskolák - közel 500 agrár-szakos tanuló - országos szakmai tanulmányi versenyeinek lebonyolításában. Az országos döntőkön a mezőgazdasági gépész szakágban vizsgabizottsági elnökként tevékenykedik. Két cikluson át az Országos Hungarikum Bizottság Műszaki szakbizottságának elnöke volt. Szervezi a Gödöllőn végzett gépészmérnök generációk kapcsolattartását az almamáterrel.

Az Év Agrárembere kitüntetést az agrár-szakmák társadalmi elismertségének növelése érdekében hívták életre, immáron hatodik alkalommal. A szervezők tíz kategóriában (agrárinnováció, agrárgépészet, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növényvédelem, szántóföldi növénytermesztés) keresték a szakma legjobbjait, akik az előzetes szakmai kiválogatás után, végül egy online szavazás keretein belül mérettették meg magukat.

A 2019-es Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei:

Agrárinnováció: Dr. Orosz Szilvia

Agrárgépészet: Dr. Hentz Károly

Állattenyésztés: Kovács Herman

Feldolgozó-élelmiszeripar: Dr. Losó József

Fenntartható gazdálkodás: Ruppert Márton

Fiatal gazda: Kocsis Zoltán

Jövő agrárszakembere: Tóth Diána

Kertészet: Juhos Csaba

Növénytermesztés: Mocz András

Növényvédelem: Sipos József

Az elismeréshez szívből gratulálunk!