Dr. Palkovics Lászlót választotta rektorjelöltnek a Szenátus

A Szent István Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese, dr. Palkovics László szerzett szavazattöbbséget június 13-án, szerdán délután az Egyetem rektorválasztó szenátusi ülésén.

A Szent István Egyetem rektorának, dr. Tőzsér Jánosnak a megbízása 2018. október 31-án lejár. A rektori tisztségre kiírt pályázatra három professzor küldte be pályázatát: dr. Palkovics László az Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese, dr. Szabó István nemzetközi és külkapcsolati rektorhelyettes és dr. Tőzsér János jelenlegi rektor.

A rektorjelölt megválasztására az Egyetem szenátusa jogosult, mely szerda délután ülésezett, ahol részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselője és az Egyetem konzisztóriumának elnöke is. A választás első fordulójában eldőlt a rektorjelölt személye. A huszonhat szavazati jogú szenátor közül tizenheten voksoltak dr. Palkovics Lászlóra, öten dr. Szabó Istvánra és négyen dr. Tőzsér Jánosra. Dr. Helyes Lajos professzor, tudományos rektorhelyettes, a rektorjelölő bizottság elnöke tájékoztatása szerint, a jelöltek munkaterve megtekinthető volt az intézmény honlapján, minden egyetemi polgár számára elérhetően. A választást megelőzően több meghallgatást, dolgozói- és hallgatói fórumot tartottak, ahol a pályázók bemutatkoztak. A Gödöllőn tartott dolgozói fórum zárt YouTube csatornán megtekinthető volt, illetve az Egyetem campusai videokonferencia összeköttetésben álltak. A rektorjelölő folyamat problémamentes volt.

A rektort a szenátusi javaslattétel alapján az emberi erőforrások miniszterének felterjesztésére a köztársasági elnök nevezi ki. Az új rektor öt évre kap megbízást. Palkovics László várhatóan november 1-jén lép hivatalba a Szent István Egyetem rektoraként.

Palkovics László 1985-ben a Kertészeti Egyetemen, kertészmérnöki, növényvédő mérnöki diplomát szerzett. PhD (doktori fokozatát) a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kapta meg. Az MTA doktora, egyetemi tanár, akadémiai díjas professzor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar, Növénykórtani Tanszékének vezetője.