EAIE konferencia 2019

Idén szeptemberben Helsinkiben rendezték meg az EAIE éves kiállítását és konferenciáját, amelyen a Tempus Közalapítvány szervezésében és a Campus Mundi program finanszírozásában 17 magyar egyetem és főiskola képviselhette intézményét és a magyar felsőoktatást. A Szent István Egyetem részéről Heltai Zsuzsanna nemzetközi koordinátor vett részt a konferencián.

Az EAIE (European Association for International Education) non-profit szervezetet 1989-ben alakult, amely azóta a felsőoktatás nemzetköziesítésében elismert európai központtá vált. Nemzetközi tevékenységük részeként rendezik meg Európa legnagyobb nemzetközi, felsőoktatással foglalkozó konferenciáját és kiállítását minden év szeptemberében, valamely európai nagyvárosban (2014 Prága, 2015 Glasgow, 2016 Liverpool, 2017 Sevilla, 2018 Genf). Az esemény fontos találkozópont a nemzetközi felsőoktatási közösségben, az európai fókuszt megtartva, de a globális folyamatokba ágyazottan.

Az EAIE éves konferenciái évről évre egyre nagyobb szabásúak, összehasonlításként a résztvevők létszáma a tavalyi 5700-ról idénre 6200 főre emelkedett. Összesen 95 országból érkeztek a felsőoktatási intézmények és a különböző felsőoktatási szolgáltatásokat nyújtó cégek képviselői, akik a hatalmas kiállítótér standjain mutatkozhattak be. A felsőoktatási kiállítással párhuzamosan zajlott az EAIE konferenciája, amely számos előadás, beszélgetés, poszterkiállítás és workshop keretében mutatott be jó gyakorlatokat, innovatív kezdeményezéseket, jól hasznosítható projekteredményeket. A 2021-ben kezdődő új uniós költségvetési ciklus felsőoktatást érintő legfontosabb kérdéseiről is sok szó esett a konferencián. Örvendetes előrejelzés, hogy az Erasmus+ mobilitási és együttműködési programok még több ember számára lesznek elérhetőek és a rendelkezésre álló büdzsét is jelentősen megnövelik hozzá.

Az oktatási vásár és konferencia lehetőséget teremtett új partnerkapcsolatok kiépítésére, valamint régebbi partneregyezmények mélyítésére személyes találkozók keretében.  A stratégiai szempontból legjelentősebb partnertalálkozóink a teljesség igénye nélkül:

FHWien der WKW University of Applied Sciences for Management and Communication  Hochschule Mannheim, ESC Amiens, Bordeaux Sciences Agro, The National University of Malaysia, Kanagawa University, University of Stirling, Adam Mickiewicz University, Nottingham Trent University, Czech University of Life Sciences Prague, Czech University of Life Sciences Prague, Nord University, University of Zagreb, SOP Mobility-Online, Atlantic Language Erasmus+ Program Ireland – Dublin & Galway, Nottingham Trent University.

A konferencia után a magyar küldöttség ellátogatott a magyar nagykövetségre, ahol dr. Urkuti György nagykövet fogadta őket Richly Gábor, a helsinki Balassi Intézet igazgatója társaságában.