Egységes és vonzó agráréletpálya kialakítására van igény

A Farmer Expót, a régió és az ország egyik legnagyobb agráripari fórumát 26. alkalommal, augusztus 17-20 között rendezték meg a Debreceni Egyetemen. A program keretében számos, a felsőoktatást is érintő konferenciát tartottak.

Dr. Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének vezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy intézménye a Tisza 157 ezer négyzetkilométeres, négy országot érintő vízgyűjtő területének agrártudományi központja.

A nagy hagyományú kiállítás különösen jelentős Hajdú Bihar megye számára, hiszen, mint Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében elmondta: a térség nagyon jó minőségű földekkel rendelkezik, s adott a mezőgazdasági kutatási háttér is. Az Észak-Alföldön közel tízezer állandó foglalkoztatott dolgozik az agráriumban, ebből 3200 fő Debrecenben, elsősorban a feldolgozóipar területén. Országos átlagban 100 forint jövedelemből 4,7 forintot állít elő a mezőgazdaság. Az alpolgármester kiemelte, Hajdú-Bihar megyében ez 11 forint.

A munkaerő-válság hatásai és kezelésének lehetőségei a zöldség-gyümölcs ágazatban című konferencián dr. Terbe István, a Szent István Egyetem Zöldség- és Gabonatermesztési Tanszékének professor emeritusa előadásában elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 10 egyetemen folytatnak kertészmérnök képzést. Az ezen a szakon is beindult duális képzés számos előnyt ígér. A pályakezdők könnyebben szerezhetnek állást, a munkáltatók képzett munkaerőt. A vállalatoknál tanuló hallgatók korszerű technológiai ismereteket sajátítanak el, ezek viszont nem minden esetben fedik le a szakmájuk teljes területét, ha túlságosan szakosodott az üzem profilja. A duális oktatás csökkenti az adott felsőoktatási intézmény gyakorlati képzési költségét, jelentős kiadásokkal jár ugyanakkor a hallgatót fogadó vállalkozás számára és leköti a képzésért felelős mérnök idejét, figyelmét.

A kertészmérnök képzés iránti érdeklődés kisebb mértékben csökkent, mint más agrárképzési területeken. Az alacsony felvételi pontszámok azonban itt is kedvezőtlen tendenciát jeleznek az oly kívánatos szakember-utánpótlásban. Az agrárképzés sokat veszített versenyképességéből a többi területtel szemben. Ennek fő oka az alacsony normatív támogatás, de az agrár-felsőoktatás átszervezési tendenciái is bizonytalanságot okoztak, hangsúlyozta a professor emeritus.

Dr. Terbe István javaslatokat is megfogalmazott, amelyek révén javítani lehet a helyzeten. Először is helyre kell állítani a képzések minőségét a normatív támogatás emelésével vagy a finanszírozás más módon történő átalakításával. Szükségesnek ítéli meg egy új, a szakszerkezet megváltozását követő országos – legalább felsőoktatási – agrároktatási stratégia kidolgozását, a képzési helyek specialitásainak erősítését és kiaknázását, egységes és vonzó agráréletpálya kialakítását, a szakma és az oktatás szorosabb kapcsolatát.

A vásár négy napja alatt több mint 30 ezren keresték fel a Farmer Expót, amelynek közel kéthektáros területén csaknem 300-an állítottak ki.

Balázs Gusztáv felvételei