Együttműködés a Nemzetgazdasági Minisztériummal

A Szent István Egyetemmel kötött elsőként együttműködési megállapodást a felsőoktatási intézmények közül területfejlesztési témakörökben a Nemzetgazdasági Minisztérium. A minőségi területi tervezést és szakmai utánpótlását elősegítő keret-megállapodást december 4-én írta alá Gödöllőn Tőzsér János rektor és Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára. Az eseményen részt vett dr. Tóth Tamás oktatási rektorhelyettes, dr. Sikos T. Tamás, az Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola vezetője és Magyar Ferenc mb. egyetemi főtitkár.

Az aláírást megelőzően Tőzsér János elmondta, hogy az egyetem minden olyan együttműködést támogat, amely hasznosítja az intézményben felhalmozott szaktudást és megjeleníti az egyetem értékeit. Hozzátette: az egyetem számít arra, hogy az NGM munkatársai bekapcsolódnak az érintett alap- és mesterszakok, továbbá a doktori iskola képzésébe is.

Komoróczki István emlékeztetett rá, hogy a kormány a közelmúltban a parlament elé terjesztette a 2030-ig szóló országos fejlesztési és területfejlesztési koncepciót. A több kormányzati ciklust átívelő elképzelés egy megbecsülésre méltó, biztos és stabil életfeltételeket teremtő ország képét vetíti előre, és a kormánypártok mellett várhatóan az ellenzéki pártok támogatását is elnyeri. E koncepció végrehajtása is egyik területe lehet az egyetem és az NGM közötti szakmai együttműködésnek. Hozzátette: a Szent István Egyetem magas szakmai színvonalon dolgozik. A minisztérium hasznosítani szeretné azokat az eredményeket is, amiket az egyetem külföldi partnerkapcsolataiban ért el.

A keret-megállapodás megvalósítása során a Tervezéskoordinációért Felelős Államtitkárság széles körben bevonja a kormányzati döntések előkészítésébe az egyetem szakembereit, akik a nemzetközi gyakorlatra is alapozott, naprakész tudományos ismeretekkel, értékelésekkel segíthetik a minisztérium munkáját. A Szent István Egyetem számára a megállapodás lehetőségeket nyújt arra, hogy hallgatói szakmai gyakorlatot töltsenek el a minisztériumnál és szakdolgozati témákat, konzultációs alkalmakat kapjanak.

Komoróczki István honlapunk kérdésére válaszolva elmondta: örömmel értesült arról, hogy az egyetem Csíkszeredában mester- és doktorképzést is folytat, hiszen így még nagyobb hallgatói rétegből lehet meríteni. Hozzátette: a minisztérium szeretné megismerni, hogy milyen témákat kutatnak; miből és mire készülnek fel az Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola hallgatói. Ha szükséges, a tárca munkatársai konzulensként is bekapcsolódnak a PhD képzésbe, hiszen elő akarják segíteni az új tudományos eredmények gyakorlati hasznosítását.

- A megállapodás megkötésének egyik kritériuma volt számunkra, hogy azt tartalommal töltsük meg – hangsúlyozta az államtitkár. - A Szent István Egyetem nagyon erős, szinte tudományegyetemi kapacitással rendelkezik. Úgy gondolom, a jelentőségüket mutatja az is, hogy elsőként önökkel szerződtünk. A zöldenergiával, a környezetvédelemmel és a területfejlesztéssel kapcsolatos kutatásaik – a többi között - találkoznak a kormányzat érdeklődésével, prioritásaival. Kölcsönösen hasznos, hogy ha kicseréljük, hasznosítjuk egymás információit, egymás tudását.