Együttműködési megállapodást írtunk alá a legnagyobb türkmén agráregyetemmel

2020. január 21-én a Szent István Egyetem rektora és az Sz. A. Nyijazovról elnevezett Agráregyetem rektora, Davletgelgyi Myradov öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Budapesten.

Intézményünket a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Türkmenisztán bécsi székhelyű, Budapestre akkreditált Nagykövetsége kereste meg a két egyetem együttműködési lehetőségeinek áttekintése és egy megállapodás aláírásának lehetőségével kapcsolatban.  Myradov rektor a Magyar-Türkmén Kormányközi Gazdasági Együttműködési Biztottság 4. ülésére érkező Batyr Barazov türkmén pénzügy –és gazdasági miniszter által vezetett delegáció tagjaként érkezett hazánkba.

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a Magyar-Türkmén Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Türkmenisztán fontos ország, hiszen a világ negyedik legnagyobb gázkészletével rendelkezik. A magyar érdek az, hogy minél több forrásból és útvonalon érkezhessen gáz Magyarországra, Türkmenisztán pedig - Oroszország, Irán és Katar után - a világ negyedik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, így abban vagyunk érdekeltek, hogy a türkmén gáz el tudjon jutni Európába - mondta a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten.  

Menczer Tamás hozzátette: a gyógyszeriparban is bővíteni szeretnék az együttműködést, a Richter Gedeon Nyrt. sikeresen szerepel a türkmén piacon, a magyar gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportjának növelése komoly lehetőséget jelent. Türkmenisztán mezőgazdasága jelentős mértékben a gyapottermesztésre alapul, amely meglehetősen vízigényes, így türkmén részről érdeklődés mutatkozik a magyar vízgazdálkodási ismeretek iránt is.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarország jelenleg 20 helyet biztosít türkmén diákok számára, de a túljelentkezés miatt a türkmén fél a bővítés lehetőségének megvizsgálását kérte. Az államtitkár tájékoztatta a türkmén delegációt vezető Batir Bazarov pénzügy- és gazdasági minisztert a magyar keleti nyitás politikájának sikerességéről, kiemelve, hogy tavaly 5,3 milliárd eurónyi befektetés érkezett Magyarországra, és ennek fele Dél-Koreából, valamint hangsúlyozva, hogy 2010-hez képest 29 százalékkal nőtt a magyar kereskedelmi forgalom és 24 százalékkal a magyar export a keleti nyitás országaiba, a nem túl kedvező világpolitikai és világgazdasági folyamatok ellenére.

A Szent István Egyetemen egyenlőre nem tanul türkmén diák, bízunk benne, hogy a tárgyalások eredményeképpen a 20 főnyi Stipendium Hungaricum keretből a jövőben a SZIE-re is érkezik hallgató a közép-ázsiai országból.