Élelmiszerveszteséget csökkentő applikációkat mutattak be a SZIE hallgatói

Két SZIE-s csapat is részt vett azon a novemberi Hackathon versenyen, ahol a központi feladat olyan digitalizációs eljárások fejlesztése volt, amelyek révén a jövőben csökkenthető lenne az élelmiszerveszteség.

Ismerve a nagyvárosi élelmiszerhulladék kezelésében felmerülő nehézségeket, a Hackathon versenyzői olyan innovatív megoldások megalapozásán dolgoztak, amelyek figyelembe veszik a fogyasztói trendeket, igényeket és a pandémiás helyzetben kialakult körülményeket.

Az egyik SZIE-s csapat tagjai az Élelmiszertudományi Kar Méréstechnika és Automatizálási Tanszékén folytatják kutatásaikat, így jól ismerik a folyamattervezést és -irányítást, valamint az adatelemzés módszertanát. A Kajtor Márton és Sasi Kíra élelmiszermérnöki BSc-, David Tjandra és Mohit Kundlia élelmiszermérnöki MSc-, valamint Juan Pablo Aguinaga Bosquez és Vitális Flóra PhD-hallgatókból álló csapat együttműködésének és ötleteik prezentálásának nem szabtak határt a nyelvi és kulturális különbségek sem, amit a szakmai bizottság is elismert.

Az általuk megálmodott EX-Pirate applikáció alkalmas a lejárati idő regisztrálására és előrejelzésére, értesítés küldésére sérült vagy szennyezett termékek esetében, egyéni diéták beállítására, okos bevásárlólista létrehozására, valamint interaktív receptajánlatok megosztására is. Használatához csak az élelmiszer csomagolásán lévő vonalkód beolvasására van szükség. Ezt követően (elméletben) az élelmiszerelőállítók felhő alapú rendszeréből szűrné le és jelenítené meg specifikusan a termékre vonatkozó fontosabb információkat, mint a minőségmegőrzési idő, az összetevők és az allergének listája. Az alkalmazás az adatkezelésre vonatkozó rendelet előírásainak megsértése nélkül fogyasztási adatokat is rögzít, amelyek a gyártók és kereskedések számára további hozzáadott értéket jelenthetne.

Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a nagyvárosokban a tudatos táplálkozásra, a bioélelmiszerekre, a vidéki élelmiszerkülönlegességekre és a kistermelők/őstermelők gondosan megtermelt terményeire. A Vajda Eszter Krisztina, Szabó Dorina, Hajdú Máté és Pápa Dániel alkotta SZIE-csapat abból indult ki, hogy ezeket a fogyasztóknak nincs lehetőségük beszerezni, csak esetleg időszakos piacokon, amelyek a koronavírus miatt kezdenek egyre inkább elérhetetlenekké válni.

Az általuk tervezett applikációban a fogyasztók rá tudnának keresni az egyes kistermelőkre és ki tudnák választani, mit szeretnének rendelni vagy akár termékcsaládokra is tudnának szűrni. A megrendelt termékeiket egy közeli kisboltban vagy házhozszállítással tudnák átvenni. Emellett az őstermelő felé lenne még egy szolgáltatás: ahogy különböző pontossággal előre lehet jelezni az időjárást vagy a különböző részvénypiaci ingadozásokat, úgy megfelelő adatok birtokában a kistermelői javak keresletére is előrejelzést lehet adni gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok segítségével.

A Hackaton verseny a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., az EIT Food és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezésében került megrendezésre.