Exportképes halfajok (barramundi; vörös árnyékhal) termeléstechnológiájának komplex fejlesztése.

Jellege: NKTH – Nemzeti Technológia Program

Témavezető: Dr. Urbányi Béla, egyetemi docens, tanszékvezető

Elnyert támogatás: 33.800.000 Ft

Futamidő: 2009-2013

Konzorciumi tagok:

JÁSZKÍSÉRI HALAS Haltermelő Szolgáltató Kft., (konzorciumvezető), Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Debreceni Egyetem, UNIO-SEA FOOD Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft.

Projekt tartalma:

A projekt célja alacsony beruházási és üzemeltetési költségű, hulladék/geotermális energiát hasznosító komplex haltermelő modellrendszer kialakítása és technológiai fejlesztése magas piaci értékű halfajok hazai termelésének meghonosítására. Szűk keresztmetszetek feltárása (energiatakarékosság és környezetbarát működés, ivadék utánpótlás, monitoring, mellékíz, nyomonkövethetőség, fogyasztói attitűdvizsgálatok)

Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetesvízi és tengeri halállományok végveszélybe kerültek. Ezzel párhuzamosan a világon - így Magyarországon is - folyamatosan nő a telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben gazdag, egészséges élelmiszerek, így a halféleségek iránti kereslet. A két tendencia közötti ellentmondás feloldására a konzorcium tagjai – a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. – korábban már több innovatív haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, melyet a Nemzeti Technológia Program keretében a 2009. augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.

Az új projekt segíti a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikációját, hiszen hazánkban még nem termelt, de Európában jelentős piaccal rendelkező halfajok, mint a barramundi vagy a vörös árnyékhal tenyésztését indítja el. Az említett halfajok édesvízben is nevelhetők, így komoly kitörési pontot jelentenek a hazai haltermelés számára.