Felsőoktatási delegáció Indiában

Magyar felsőoktatási delegáció vett részt az EDUEXPOS India 2019 felsőoktatási vásársorozaton 2019. szeptember 1-7. között India három városában: Delhiben, Bangalore-ban és Mumbaiban.

A Campus Mundi projekt keretében kiutazó kilenc egyetemi képviselő között volt a Szent István Egyetem részéről Kánai Csilla, Stipendium Hungaricum intézményi koordinátor is, valamint velük tartott a Tempus Közalapítvány három munkatársa: Tweneboah Georgina Campus Mundi koordinátor, Németh Kitti indiai relációfelelős és Végh Eszter Alumni Network Hungary koordinátor is.

A vásársorozaton való megjelenés célja elsősorban a résztvevő intézmények angol nyelvű képzéseinek népszerűsítése, a hallgatótoborzás volt, de emellett egyéb szakmai események is színesítették a programot.

Mindhárom vásári helyszínen átfogó előadást tartott a Tempus Közalapítvány munkatársai „Study in Hungary” címmel. A magyar standoknál látogatók százai kaphattak tájékoztatást az érdeklődési körüknek megfelelő képzésekről, a magyarországi megélhetés költségeiről, illetve a különböző ösztöndíjlehetőségekről. Ezenkívül az egyes városokban alumni tagok bevonása révén „elsőkézből” szerzett tapasztalatokkal gazdagodhattak a hallgatók, valamint felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak.

Összességében főként a különböző mérnöki képzések (IT, gépészmérnök, villamosmérnök), az üzleti és menedzsment tudományok, valamint a biotechnológia és környezettudományok iránt mutatkozott fokozott érdeklődés, jellemzően mester és PhD szinten.

A hét folyamán, szeptember 3-án rendezték meg az első Indo-Hungarian Felsőoktatási Fórumot Delhiben azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítsanak az intézményközi kapcsolatok elmélyítésére és tapasztalatcserére. Az eseményen köszöntőt mondott Pethő Gyula, Magyarország indiai nagykövete, valamint Dr. Farkas Hilda tudományos és technológiai attasé is. A fórumot követően alumni találkozóra került sor, ahol – többek között – a Szent István Egyetemen végzett hallgatók közül is jelen voltak néhányan.

A delegáció intézménylátogatásokon is részt vett: Delhiben a Jawaharlal Nehru University rektora, Chintamani Mahapatra professzor, illetve az Indian Institute of Technology nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánja, Sanjeev Sanghi, Mumbaiban pedig a University of Mumbai innovációs igazgatója, Dr. Samir Kulkarni látta vendégül az egyetemi képviselőket és a Tempus munkatársait. A találkozók során megbeszéléseket folytattak a lehetséges együttműködési területekről és formákról.