Fulbright nap a SZIE-n

Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság igazgatója 2016. április 14-én tájékoztató előadást tartott a Fulbright ösztöndíjakról és a pályázás folyamatáról intézményünkben. A rendezvényre elkísérte Kováts Krisztina programkoordinátor és Dr. Bittsánszky András SZIE és Fulbright Alumni. A tájékoztató célja az volt, hogy minél több nívós pályázat érkezzen be a Szent István Egyetemről a 2016. május 23-i beadási határidejű posztgraduális hallgatói és az október 10-i határidejű oktatói/kutatói ösztöndíj-felhívásokra.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság meghirdette a 2017-2018-as tanévre szóló ösztöndíjait. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angolnyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

A tájékoztató előadást követően, Tőzsér János rektorral közös munkaebéd keretében került sor a Fulbright Bizottság és a Szent István Egyetem között véglegesített megállapodás aláírására. A szerződés értelmében  a felek megállapodtak abban, hogy a Fulbright oktatói ösztöndíjprogram keretében érkező 1 fő angol anyanyelvű, amerikai ösztöndíjas oktató SZIE-n tartózkodásával kapcsolatban felmerülő, a SZIE által viselt költségeket együttesen „Fulbright-SZIE ösztöndíjnak” nevezik el, és azt a Fulbright Bizottság ezen a néven veszi fel a Fulbright Program katalógusába. A Fulbright Bizottság és a J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FSB) jóváhagyása alapján a SZIE-Fulbright ösztöndíj a 2016/17-es tanévtől, tehát 2016. szeptember 1. napjától lép életbe, melyet 2016. februártól rendszeresen meghirdetnek a Fulbright Program katalógusában. Ez a séma az egyébként is Magyarországra és a SZIE-re érkező hallgatói és oktatói ösztöndíjakon túl értendő.

A Felek megállapodtak abban, hogy a SZIE fenntartja az opciót arra az ösztöndíjas oktatóra, akinek a tudományterülete beleillik a SZIE portfóliójába.

A jelen megállapodás alapján az ösztöndíjas oktató legalább 4 és fél hónapig (egy szemeszter) tartózkodik a SZIE-n Fulbright ösztöndíjas „vendégoktató” státuszban, és ezen időtartam alatt a SZIE elvárásának megfelelően egy vagy két kurzust tart meg (legalább három kredites, két kontakt óra/kurzus és egy konzultáció, valamint egy fogadóórát), illetve részt vesz a rá vonatkozó oktatói tevékenységekben.

A Fulbright-SZIE ösztöndíjnak köszönhetően várhatóan emelkedik az érdeklődés a Szent István Egyetemen eltölthető Fulbright szemeszter iránt.

További információ: http://www.fulbright.hu