Halászati-Horgászati Szakember Találkozó Gödöllőn

Tízedik alkalommal rendezi meg január 30-31-ig a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozót, közel kétszáz résztvevővel.

Az eseményt köszöntő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a halfogyasztás növelése az egészséges táplálkozás egyik feltétele, de a halgazdálkodók számára az a kulcskérdés, hogy hogyan lehet ebből a tevékenységből megélni. A piacfejlesztést egyaránt szolgálta a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése, a fogyasztást ösztönző kampányok, az érintett szakmák összefogása és az ágazat idei közel 16 milliárd forintos támogatása. A minisztérium a jövőben is következetes, a szakma érdekeit képviselő munkát vállal hazánk európai jelentőségű édesvízi halgazdálkodásának fejlesztése érdekében.

A szakmai összefogást jelképezte, hogy a találkozón adta át dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke és Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a két szervezet agrártárca részére készített közös javaslatát a Halászati Operatív Program 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó intézkedéseire és forrásfelosztására.

A gödöllői halgazdálkodási oktatásért és kutatásért alapított díjban az idén dr. Ittzés István termelő részesült. Az elismerést dr. Urbányi Béla egyetemi tanár, a Halgazdálkodási Tanszék vezetője adta át. A kitüntetett, a kutatásokban is részt vevő szakember ezután a hagyományokat követve a tanszék legújabb, a találkozó alkalmából megjelent A tokalakúak biológiája és tenyésztése című könyvét ismertette. 

A fotók Balázs Gusztáv felvételei.