Hat GEAC érem az újonc és serdülő bajnokságon

Az újoncok és serdülők egyéni országos bajnokságát rendezték meg Tatabányán, a Grosics Gyula Stadionban, szeptember 18-20. között. A gödöllői fiatal atléták összesen hat érmet szereztek, valamint nagyon sok egyéni csúcs is született a kellemes időjárású hétvégén.

Életük első szabadtéri atlétikai bajnokságán indulhattak az újoncok, vagyis a 13 éves sportolók, akik közül Fazakas Soma szerezte a legfényesebb érmet. Magasugrásban minden magasságát elsőre ugorva, új egyéni csúcsig, 150 centiméterig jutott a fiatal versenyző, aki ezzel országos bajnoknak mondhatja magát. Soma 600 méteren is rajthoz állt, nagyon bátor versenyzéssel 1:40.30 percet futva végzett a negyedik pozícióban. A dobó atléták táborát erősíti Janocha Donát, aki egészen remek hétvégét tudhat maga mögött. Donát két érmet is szerzett, az elsőt diszkoszvetésben, 36 méter 90 centiig jutott a szer, ami aznap a harmadik legjobb eredmény volt. A másodikat pedig súlylökésben, ahol ezüstéremmel fejezhette be a versenyt egyéni csúcsot elérve, ami 12 méter 32 centiméter volt. Donát gerelyhajításban is jól szerepelt. Ott 34.53-al (egyéni csúcs) az ötödik helyet szerezte meg, Eszenyi Marcell előtt, aki szintén a GEAC atlétája. Marci is egyéni csúccsal zárta a gerelyhajítást, 33.65 mostantól a legjobbja. Bogdán Gergő is fontos pozíciókat szerzett. Távolugrásban 466 centivel a nyolcadik, ötös ugrásban pedig 12.50-el az ötödik helyen, új egyénivel zárta a versenyt.

A serdülő korosztályban Kriszt Sarolta tudhat maga mögött egy emlékezetes hétvégét. Saci amelyik számban rajthoz állt, abban érmet is szerzett. A fiatal tehetséges atléta hölgy két ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta a bajnokságot. A bronzérme távolugrásban született, ami egy végsőkig kiélezett és izgalmas versenyzést hozott, 534 centiméteres ugrásával került így a harmadik helyre. Magasugrásban 158 centivel lett a második. 300 méteren pedig egyéni csúccsal, 40.48 másodperces idővel végzett a második helyen. Tóth-Sztavridisz Szófia 80 méter gáton az előfutamban futott egyéni csúcsot (13.22), amivel bekerült a B döntőbe, ahol újra egyéni csúcsot futva (12.99) végzett az ötödik helyen. A serdülő fiúknál Fodor Péter 300 méteren az értékes hetedik helyet szerezte meg 38.02-es idővel, ötös ugrásban pedig a kilencedik helyen zárt 17.21 méterrel. Grünwald Tamás gerelyhajításban egyéni csúccsal, 46.37-el zárt a kilencedik helyen. A gödöllői gyalogló hölgyek 3000 méteres távon bérelték ki a negyediktől a nyolcadik helyet (sorrendben: Lesták Veronika, Halászy Tamara, Fila Csenge és Lukács Gabriella), akik a helyezés mellett az elért időre is büszkék lehetnek.

A sportolók felkészítésében Körmendy Katalin, Máté Alpár, Gadanecz György és Kovács Zoltán edzők segédkeztek.