Határtalan érdeklődés a PR után

Szabó Bálint (Kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. ), SZIE delegációvezető beszámolója

Idén, 2014. június 30. - július 6. között került megrendezésre a VI. PR Nyári Egyetem, Csíkszeredában. A Szent István Egyetem részéről 7 delegált hallgató vett részt a rendezvényen. Az érdeklődés a nyári egyetem iránt nem csak a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatókat ragadta meg; a csapatban jelen volt marketing, valamint vezetés és szervezés szakos hallgató is, sőt egy gépész karon tanuló hallgató is képviseltette magát. A programkínálat valamennyi képzettségi szintet képes kielégíteni, kezdve a BSc szinttől egészen a PhD-ig. A hétköznapok délelőttjein előadásokat hallgattunk, az itt hallottakat a délután folyamán gyakorlatban tudtuk hasznosítani.

 

(A képen látható: Az idei Nyári Egyetem heti programja)

Az első, hétfői nap a Szóvivők tematikus napja volt. Első körben egy számunkra idegen témáról kellett megszakítások nélkül beszélnünk 2 percig, majd később a szervezők véletlenszerűen összeállítottak 8 darab 3-4 fős csapatot. Immáron csapatszinten egy számunkra ugyancsak idegen témáról kellett sajtótájékoztatót tartanunk, amire pár órás felkészülési időt kaptunk. Nagyon élveztük a feladatokat, szerepet kapott a spontaneitás, és szakmai zsűri előtt tarthattuk a sajtótájékoztatóinkat, ami nagy kihívást jelentett számunkra.

(A képen látható(balról jobbra): Dr. Orodán Sándor, Hanga Zoltán, Gedeon András, Dr. Szeles Péter)

Kedd délután kiutaztunk Madéfalvára, ahol betekintést nyerhettünk a falu helyi sajátosságaiba, értékeibe, melyek alapján minden csoport elkészítette saját turisztikai tervét és ezt negyed órában prezentálták is. Izgalmas volt, hogy minden csapat elképzelése különbözött a másikétól. Rengeteg féle legenda született, és jobbnál-jobb ötletek láttak napvilágot annak érdekében, hogy ez a kis falu minél jobban be tudja vonzani a turistákat, és ezzel meg tudja mutatni értékeit a világ felé!

(A képen látható: Csoportkép Madéfalván)

Szerdán Homoródalmás felé vettük az irányt, ahol kézműves sajtmanufaktúrát ismerhettünk meg. Műhelymunkánk során megalkottunk egy legendát, amit aztán beleszőttünk a turisztikai programcsomagunkba. Figyelembe kellett vennünk, hogy helyi szinten mi az, amire lehet építkezni, és hogy az itthon bevált dolgokat miként lehet kint, Erdély szívében alkalmazni.

(A képen látható: Csoportkép Homoródalmáson)

Csütörtökön meglátogattuk a helyi önkormányzatot, ahol Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere előadást tartott nekünk arról, hogy mi az, amit eddig a városért tett, és mik a jövőre vonatkozó tervei. Ezeket a tényeket megismerve a csoportok pár órás felkészülés után ismertették a résztvevőkkel, hogy ők miként gondolták a város további fejlődését. Mik azok az eszközök, amikkel az itteni embereknek jobbá tudják tenni az életét, és mik azok, amikkel a turistákat még jobban Csíkszereda felé tudják orientálni. Rengeteg új és mindenekelőtt megvalósítható ötletekkel álltak elő a csapatok. Ezek az ötletek az Alpolgármester Úr felé továbbítva lettek és lehetőség szerint felhasználásra is kerülnek. Ezen az estét különböző, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem berkein belül készített söröket kóstolhattunk. Ízlelhettünk világos, barna, erdei gyümölcsös, bodzás, savós söröket - egy szóval rengeteg, különféle ízvilággal megáldott nedűt fogyaszthattunk.

(A képen látható: Beszélgetés Csíkszereda Alpolgármesterével)

Pénteken a csoportok prezentálták, hogyan is érezték magukat a hét folyamán. A résztvevők elmesélték saját élményeiket és rávilágítottak arra, hogy milyen szakmai tapasztalatokat szereztek, miben látták saját maguk fejlődését, és az előadások végén láthattuk a csapatok saját kezűleg gyártott kisfilmjét is. :) De mint mindennek, sajnos a nyári egyetemnek is eljött a vége. Este díszvacsorát rendeztek a számunkra, és a résztvevők kezükbe kapták a VI. PR Nyári Egyetem emléklapját is. Az est további része a többi naphoz hasonlóan családias, baráti hangulatban telt.

(A képen látható: SZIE delegáció)

Szombaton kilátogattunk az Ezer Székely Leány Napjára, Csíksomlyóra. Az Ezer Székely Leány Napja a székely néptánc, népviselet és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, melyet július első szombatján szoktak megtartani. Csíkszereda központjából kezdtük a gyalogtúrát egészen Csíksomlyóig a Nyeregbe. Hihetetlen élmény volt ismét látni azt a sok embert, akik magukra öltötték a székelyruhát. Az idei rendezvényen rekordszámú volt a népviseletbe öltözöttek száma. Kirándulásunk után, a Sapientiára visszatérve összepakoltuk a cuccainkat és kezdetét vette a kalandos hazautazás. Természetesen több helyen is megálltunk egy kis pihenésre, köztük Korondon is, ahonnét souvenirrel távoztunk. Miféle souvenir? Természetesen utánozhatatlan házi ágyas áfonyapálinka.

(A képen látható: Ezer Székely Leány napja, idei csoportkép)

Ez az egy hét nagyon sokat jelentett számomra. Belekóstolhattam a turizmus világába és számos gyakorlati feladat tette színesebbé napjainkat. A kommunikációs képességeinket is be tudtuk mutatni egymásnak, ugyanis nem telt el nap anélkül, hogy mi, résztvevők ne prezentáltunk volna. Külön örültem annak, hogy találkoztam azokkal az emberekkel, akiket a tavalyi PR nyári egyetemen ismertem meg, és hogy számos új barátságra tettem szert. Ezúton szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy ismételten egy felejthetetlen PR Nyári Egyetemet hoztak létre.

(A képen látható(balról jobbra): Búzás Beáta, Dr. Szeles Péter, Székely Kinga, Bíró Zoltán, Szabó Dániel, Windhager Ákos)

 

A medve nem játék... jövőre találkozunk!

Hivatkozás:

http://www.szekelyhon.ro

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ezer_Sz%C3%A9kely_Le%C3%A1ny_Napja