Himalájai cédrust ültettek a Gödöllői Botanikus Kertbe

Himalájai cédrussal gazdagodott a Gödöllői Botanikus Kert november 13-án. A Folly Arborétum által adományozott fenyőt Weeber István agrármérnök, a Szent István Egyetem volt hallgatója kapta a 2018-ban elnyert Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díjjal együtt a lapostetős gyártócsarnokok permetező öntözéses hűtésére kidolgozott találmányáért.

A Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív díjat a Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben hozta létre az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére. A díj logójául egy Svédországban népszerű jelképet, a fenyőfát választották. A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira.

Weeber István ma már szabadalommal védett találmányának külön aktualitást ad, hogy az EU irányelvek 2020-ig 20 százalékos energia-megtakarítást írnak elő, elsősorban éppen a hűtési, klimatizálási célú áramfelhasználásra vonatkozóan. A „WaterFilm Technology®” a világon az első valóban evaporatív, 100 százalékban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia, mely jelentős hűtési energia megtakarítást eredményez és kevesebb víz felhasználását igényli.

A Gran Prize díjat 2018-ban megosztva két pályamű nyerte el. A másik nyertes pályázat témája halogén szerves anyagok kivonása hulladékvizekből volt. A nyertesek a pénznyereményen és a Gran Prize szobron túl egy fenyőt is kaptak, hogy azokat alma materükben elültethessék.

A gödöllői faültetésen részt vett, a találmányt és a pályázatot méltatta Dag Hartelius, Svédország magyarországi nagykövete, dr. Palkovics László rektor és Takács János, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnöke.

A vendégek megtekintették a 2014-ben az Év Európai Fája versenyen második helyezést elért Vén Vackorfát is.

Balázs Gusztáv felvételei