Híreink

Megújulóenergia-bemutatóközpont is segíti a tudásmegosztást a Szent István Egyetemen

A világ egyik legnagyobb önkéntes akciója, a március 28-án 20:30-kor kezdődő Föld Órája a fenntarthatóság jegyében idén is szemléletváltásra szólít. Bolygónk állapotán ugyanis csak akkor javíthatunk, ha odafigyelünk mindennapi tevékenységeinkre, így energiafogyasztásunkra is. Ezzel összhangban a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának szakembergárdája is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tudást átadja hallgatóinak.

Rektori üzenet az Egyetem polgárai számára

Dr. Palkovics László rektor - Magyar Ferenc kancellár nevében is - videoüzenetben köszöni meg az Egyetem munkatársainak azt az áldozatos munkát és erőfeszítést, amit az utóbbi időben végeztek a koronavírus veszélyeinek minimalizálásával kapcsolatban. Továbbá köszöni az intézmény hallgatóinak az együttműködést, a kollégiumból történt rendezett kiköltözésre és a tanulmányaik távoktatásban történő folytatására vonatkozóan. Rektor úr arra biztat minden egyetemi polgárt, hogy türelemmel és kitartással folytassa a munkáját/tanulmányait.

Kérdőíves kutatás a koronavírus-járványról

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete kérdőíves kutatást végez a koronavírus-járvánnyal (COVID-19) kapcsolatban. Az adatok megadásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a járvány terjedését modellező matematikusok minél pontosabb becsléseket, jóslatokat tudjanak készíteni a járvány lefolyásával kapcsolatban. Ezúton biztatjuk a tisztelt munkatársakat és hallgatókat, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a kutatók munkáját a kérdőív kitöltésével. A kérdőív közvetlenül itt érhető el: https://covid.sed.hu

Az EISZ szabadon hozzáférhető tartalmai a koronavírus ideje alatt

Ezúton értesítjük tisztelt oktatóinkat és hallgatóinkat, hogy az EISZ honlapja közzétette a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listáját. A rendszeresen frissülő gyűjtemény itt érhető el.

A Szent István Egyetem saját fejlesztésű mintavételi és -előkészítési módszere

A környezetre gyakorolt számos negatív hatás ellenére a globális műanyagtermelés jelenleg is nő. A világszerte előállított műanyagok mintegy 40%-a még a gyártás évében hulladékká válik. A hagyományos műanyaghulladékok jelentős része bekerül a vizekbe, ahol valós biológiai lebomlásuk nem történik meg. A környezeti kockázatra válaszul a Szent István Egyetem folyamatosan részt vesz egy szabványosítható mintavételi és mintaelőkészítési módszertan kidolgozásában, az így kapott eredmények úttörőnek számítanak nemcsak a Kárpát-medence térségében, de világviszonylatban is.

Gyászhír - Elhunyt Dr. Barczi Attila egyetemi docens

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Barczi Attila, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék egyetemi docense.

Aki egészséges, veszélyhelyzetben is adjon vért

Az egészségügyi veszélyhelyzet következtében Magyarország vérkészítmény tartalékai rohamos fogyásnak indultak, így annak érdekében, hogy a vérkészletek ne ürüljenek ki, és a betegellátás továbbra is zavartalanul működhessen, az önkéntes véradás fontosságára szeretnénk felhívni az emberek figyelmét.

Dr. Czinkoczky Mihály kitüntetése nemzeti ünnepünk alkalmából

Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette az agrár-felsőoktatás területén folytatott fél évszázados, kiemelkedő oktatói, oktatásszervezői és tankönyvírói pályája elismeréseként dr. Czinkoczky Mihály agrármérnököt, a Szent István Egyetem nyugalmazott főiskolai docensét.

Két ezüst a Téli Dobó Országos Bajnokságon

Március 14-én Szombathelyre utazott a Gödöllői EAC dobó különítménye a Junior és Ifjúsági Téli Dobó Országos Bajnokságra. Szerencsére megérte a hosszú utazás, hiszen a gödöllői fiatalok két ezüstéremmel térhettek haza.

Dr. Farkas Alexandra a Leginspirálóbb Fiatal Tehetség

Dr. Farkas Alexandrát, a Szent István Egyetem Médiaközpontjának tartalommenedzserét 2020 inspiráló nőjének választották a Femcafe.hu Inspiráló Nők versenyén a Leginspirálóbb Fiatal Tehetség kategóriában. A díjat nőnaphoz kötődően, március 5-én adták át a Várkert Bazárban.

Information on emergency status regarding to the coronavirus

In accordance with the Hungarian Government's Emergency Status proclaimed on 11th March 2020 and the Directives of the State Secretary responsible for Higher Education, as the Representatives of the Szent István University it is our duty to notify you of the following information.

Tájékoztatás koronavírussal összefüggő veszélyhelyzet kapcsán

A Szent István Egyetem képviseletében a Kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára által kiadott utasítás szerint az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

Diplomaátadó ünnepség a Tájépítészeti és Településtervezési Karon

A Tájépítészeti és Településtervezési Kar március 6-án tartotta diplomaátadó ünnepségét a Budai Campuson. Ünnepi beszédet dr. Fekete Albert dékán mondott. Az elmúlt év fontosabb kari eredményeit, oktatóik és hallgatóik sikereit dr. Boromisza Zsombor dékánhelyettes foglalta össze. A kar legmagasabb elismerésében, az Ormos Imre Éremben dr. Demjén István részesült.

Megrendezésre kerül a XI. Fiatal Politológusok Találkozója

2020. március 27-29-én kerül megrendezésre a XI. Fiatal Politológusok Találkozója, melynek részletes programja az alábbiakban olvasható. A konferencia keretein belül egyetemi hallgatók bemutatják az előzetesen meghirdetett pályázatra beérkezett kutatásukat és a legjobbak pénzjutalomban részesülnek.

Virtuális tanösvényen is meríthetünk ötleteket a beporzók védelméhez

A tenyésztett és vadon élő méhek állománya világszerte drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben. Mivel kultúrnövényeink beporzását jórészt e rovarok végzik, egyedszámuk csökkenése jelentős élelmezési problémákat is felvethet. Az idén harmadszor életre hívott Beporzók Napja kiváló lehetőséget teremt annak áttekintésére, hogy mit tehetünk védelmük érdekében, mind lokálisan, mind globálisan.

Meghívó - Kertek, földi egek című könyvtári estre

2020. március 18-án 17 órától a Kertek, földi egek c. könyvtári est vendége Dr. Rimóczi Imre egyetemi tanár, professor emeritus. A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet, valamint az ehhez kapcsolódó, a Szent István Egyetemen 2020. március 11-én 20.30 órakor hatályba lépett együttes rektori-kancellári utasítás miatt a rendezvényt elhalasztjuk.

Sikeres márkák története az Élelmiszertudományi Karon

A márkaépítés alapjai többek között az egyediség, a hitelesség, a felelősségvállalás, az etikus magatartás és a márkát körülvevő közösség ereje, de a márka mögött emberek, személyes történetek, élmények is állnak. A SZIE Élelmiszertudományi Kar által szervezett programsorozaton most bárki bepillanthat a kulisszák mögé és kiderülhet, miben állhat egy márka sikere és kik dolgoznak rendületlenül a fenntartható siker mögött? A programokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (link hamarosan).

SZIE Sport - Bajnoki címmel zárta a GEAC a fedettpályás idényt

Március 7-én a Serdülő és Újonc Téli Dobó Bajnokágát tartották Szombathelyen, amivel egy időben március 7-én és 8-án szintén a serdülőknek és az újoncoknak kiírt Fedettpályás Összetett Bajnokságot rendezték a budapesti BOK csarnokban. Mindkét helyszínről aranyérem érkezett haza Gödöllőre.

Oldalak