Híreink

Energy and Environment Workshop 2018

2018. december 6-7. között 24. alkalommal került megrendezésre a SZIE GÉK Környezetipari Rendszerek Intézet, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék által alapított és évente megrendezett Energia és Környezet Workshop (24th Workshop on Energy and Environment, EE 2018). A rendezvényt Dr. Farkas István professzor, a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskola vezetője, a konferenciasorozat alapító elnöke nyitotta meg, majd Dr. Kátai László, a Gépészmérnöki Kar dékánja, Dr. Szabó István intézetigazgató és Dr. Dani Rusirawan a Bandungi Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja is köszöntötte a jelenlévőket.

Ifjú Tehetségek Találkozója 2018

A Szent István Egyetem Budai Campusán második alkalommal került megrendezésre az Ifjú Tehetségek Találkozója. A 2018. december 7-i konferencián az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas kutatási témái kerültek bemutatásra. A rendezvényt dr. Palkovics László rektor nyitotta meg, aki hangsúlyozta a tehetséggondozás jelentőségét és kiemelte a Karok közötti kutatási együttműködések fontosságát. A tudományos tanácskozás résztvevői 14 előadást hallgathattak meg, valamint a poszter szekción ismerhették meg az ösztöndíjasok eddigi eredményeit.

Gyászhír - Elhunyt Várallyay György

Életének 83. évében, 2018. december 2-án elhunyt Várallyay György Széchenyi-díjas magyar agrármérnök, agrogeológus, talajkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a SZIE díszdoktora, a Környezettudományi Doktori Iskola Tanácsának tagja, számos talajtani magyarországi és világtérkép szerkesztője. 1981 és 1997 között az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézet igazgatója volt. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a talajtan tudományát.

Akadémikusválasztás 2019

A Magyar Tudományos Akadémia nyilvánosságra hozta a tudós testület tagjainak javasolt kutatókról szóló ajánlásokat. Három év után ismét új levelező, rendes, külső és tiszteleti tagokat választanak.

Látogatás a Geisenheimi Egyetemen

A Szent István Egyetem (SZIE) és a Geisenheimi Egyetem közötti borászati kutatási és oktatási együttműködés egyeztetésére a SZIE háromfős delegációja érkezett a Geisenheimi Egyetemre 2018. december 3-5. között.

CsibÉSZtúra a SZIE-vel

Fedezd fel a tehetséged! mottóval került megrendezésre december 8-án a CsibÉSZtúra szórakoztató és képességfejlesztő online játékhoz kapcsolódó rendezvény, melyen mintegy kétszáz 5-13. évfolyamos kárpát-medencei diák vett részt. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) által szervezett tehetségnapon a Szent István Egyetem és a Hello Modern Agrárium is részt vett.

Hazánkban úttörő jellegű Diplomácia és protokoll versenyt rendeztek

A Budapesti Corvinus Egyetem csapatának győzelmével zárult Magyarország első Diplomácia és protokoll című, meghívásos szakmai versenye a Szent István Egyetem (SZIE) Gödöllői Campusán, ahol a részt vevő 11 csapatnak közel 4 órán keresztül kellett összemérnie tudását a legkülönbözőbb diplomáciai és protokoll szabályokban. A Diplomácia és protokoll verseny úttörőnek számít, mivel ehhez hasonló eseményt még nem rendeztek hazánkban. Ezzel egyidőben Gödöllőn a SZIE Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetével (NPRSZ), amelyben a két intézmény a jövőre nézve kölcsönösen adja össze a rendelkezésükre álló kapacitásukat elsősorban az oktatás, a továbbképzések és az utánpótlás-nevelés területén.

Kancellári Konferencia Gödöllőn

Magyar Ferenc kancellár meghívására december 5-én, Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága a Kancellári Konferenciát. Az eseményen Prof. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és munkatársaik tájékoztatták a felsőoktatás intézmények kancellárjait a folyamatban lévő ügyekről és válaszoltak a kérdéseikre.

Adorján János-díjban részesült dr. Birkás Márta

A díjakat az adományozók és az adományozottak hitelesítik – hangsúlyozta december 5-én a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanár, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított Adorján János-díj átadó ünnepségén. Az első alkalommal kiadott kitüntetésben dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzora részesült. Az eseményen dr. Palkovics László egyetemi tanár, a Szent István Egyetem rektora is köszöntőt mondott.

Felhívás a 2018. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -– a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az

Évi 420 millió forint jut a kárpát-medencei falugazdász-programra

Elindult a Kárpát-medencét lefedő falugazdász-program, a hálózat működtetésére évi 420 millió forint magyar kormányzati támogatás áll rendelkezésre – hangzott el szerdai VII. Kárpát-medencei összefogás fórumon.

Az MTA új doktorait köszöntötték az Akadémia Székházában

A kutatói pályaív kimagasló állomásaként 98 kutató, köztük a Szent István Egyetem gödöllői kampuszának két professzora kapta meg 2018. december 5-én az MTA doktora címet a Magyar Tudományos Akadémián.

Új kapukat nyit meg az élelmiszerágazat számára az ipar 4.0.

Jelentősen hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez az ipar 4.0 megoldásai, ugyanakkor a teljesen új elven működő rendszerek bevezetése óriási kihívást is jelent a szakembereknek – hangzott el a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán megrendezett FoodConf – Science, Technology & Innovation háromnapos nemzetközi konferencián.

Gyászhír - Elhunyt dr. Lőkös László

Szomorúan tudatjuk, hogy életének 90. évében, november 25-én elhunyt dr. Lőkös László, a Szent István Egyetem professor emeritusa. Búcsúztatása december 12-én, 14 órakor lesz a gödöllői városi temető ravatalozójában.

Megrendezésre kerül "A piaci transzparencia értéke" konferencia

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében, az Agrárminisztérium (AM) támogató közreműködésével  ezúton tisztelettel meghívja Önt a soron következő AGROmashEXPO keretében, 2019. január 23-án (szerdán) megrendezésre kerülő, „A piaci transzparencia értéke - 20 éves a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR)” című nemzetközi konferenciára.

Gyászhír - Elhunyt Ujhelyi Rebeka

Megrendüléssel értesültünk róla, hogy Ujhelyi Rebeka gépészmérnök BSc szakos hallgatónk 2018. november 27-én délután tragikus balesetben életét vesztette. A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának valamennyi oktatója nevében szeretnénk kifejezni együttérzésünket családjának, barátainak. Rebeka tantárgyait teljesítette, szakdolgozatát benyújtotta, de sajnos záróvizsgát tenni már nincs lehetősége. Tehetséges, szorgalmas, segítőkész, jókedélyű vidám hallgatónk emlékét megőrizzük.

A SZIE bemutatkozása Kanadában

A Szent István Egyetem a Campus Mundi Program finanszírozásában újabb régióban kapott lehetőséget az intézmény nemzetközi kapcsolatainak bővítésére. A Canadian Bureau for International Education (CBIE, Kanadai Nemzetközi Oktatási Iroda) éves konferenciáját és expóját 2018. november 18-21. között rendezte meg Ottawában, amelyen 40 ország több mint 850 részvevője között a Tempus Közalapítvány által biztosított „Study in Hungary” standon 11 magyar felsőoktatási intézmény mutatkozott be. Egyetemünket Heltai Zsuzsanna, a SZIE intézményi fókuszú nemzetköziesítési szakértői pooljának tagja képviselte.

Oldalak