Híreink

Fel a Margitára! – az Egyetemi Túrasorozat következő állomása Gödöllő

Fel a Margitára! – az Egyetemi Túrasorozat következő állomása Gödöllő

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusára érkezik az az országos túrasorozat, amely ingyenes részvétellel, 20 km megtételére invitálja az Egyetem polgárait, valamint a túrázás szerelmeseit. Az egynapos túra résztvevői a „B” Kollégium épülete elől indulnak, majd 345 m szintkülönbség teljesítését követően ugyanide térnek vissza. A programot egy angolul beszélő túravezető is színesíti. A Fel a Margitára! - elnevezésű gyalogtúrán való részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött!

Időpont: 2020. november 7.
Helyszín: SZIE Gödöllői Campus, B kollégium

Előzetes regisztráció határideje: 2020. október 30.

Regisztráció és Részletek

Hallgatói Fórum a Gödöllői Campuson

Hallgatói Fórum címmel indult – a tervek szerint havonta jelentkező – párbeszéd október 14-én a Szent István Egyetem gödöllői kollégiumában az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat égisze alatt. Az első alkalommal Dr. Harsányi Endre stratégiai és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettes volt a vendége a Gorka-termi estnek, aki arról adott tájékoztatást – majd válaszolt a kérdések sokaságára –, hogy milyen fejlesztések várhatók az Egyetemen a hallgatói szolgáltatások területén.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben. Bár meghatározó jelentőségük lehet a rovaregyüttesek kialakításában, így az almakártevők gyérítésében is, meglepően kevés ismerettel rendelkezünk szerepükről a gyümölcsültetvények táplálékhálózatában. A Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének munkatársai most lezárult kutatásukban ennek a kérdéskörnek jártak utána.

Hallgatói Innovációs Mentorhét a SZIE hallgatói részére

A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Online Hallgatói Innovációs Mentorhetet szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 26-29. között. A mentorhét célja, hogy az innovációk iránt érdeklődő hallgatókat bevezesse az innovációk menedzsmentjének világába, illetve ezzel párhuzamosan segítse az érdeklődő hallgatók felkészülését az Innovázió 1.0 Hallgatói Innovációs Ötletversenyre.

Meghívó a Gondolkodj és Cselekedj Zölden Konferenciára

Tisztelettel meghívjuk az Egyetem polgárait az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállítások első napján, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Ipar 4.0 NTPSZ rendezésében tartandó Gondolkodj és Cselekedj Zölden Konferenciára. Az egész napos konferencia során a résztvevők kerekasztalbeszélgetések és előadások keretében ismerhetik meg a hazai nagyvállalatok vezetőinek és a szakma döntéshozóinak meglátásait a körforgásos gazdálkodás, mesterséges intelligencia, automatizáció és innovatív oktatás témákban.

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A magyar agrártársadalom nyilvánvaló felelőssége az új szakemberek kinevelése és integrálása a hazai és a külföldi minőségi élelmiszertermelés számára. Ezt az összetett, immáron sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

A mérget termelő mikroszkopikus gombák a növényi trágyában negatív hatással vannak a talaj élőlényeire

Egy kutatás szerint bizonyos mikotoxinokkal szennyezett kukoricaszemek hatására a növények növekedésében és a humuszképzésben fontos szerepet játszó ugróvillások szaporul

Új funkcióval gazdagodtak a HR területei a pandémiás időszak alatt

A koronavírus első hulláma a hazai vállalatok harmadánál okozott létszámcsökkenést, a leggyakrabban alkalmazott válságkezelő intézkedések közé pedig az új munka- és egészségvédelmi rendelkezések, valamint az otthoni munkavégzés bevezetése tartozik – derül ki a KoronaHR elnevezésű kutatás eredményeiből, melyben a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának munkatársai is közreműködnek.

Tojásból lesz a csoda – tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. A tojás világnapja alkalmából ismerkedjünk meg az Állattenyésztés-tudományi Intézet munkatársainak kutatásaival.

INNOVÁZIÓ 1.0 – Hallgatói Innovációs Ötletverseny a Szent István Egyetem hallgatói részére

A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 12-november 30. között. A verseny célja, hogy az Egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

Green Deal online workshop SZIE oktatóknak és kutatóknak II.

Megjelentek a Horizont 2020 program utolsó felhívásai az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) kezdeményezéshez kapcsolódóan. A felhívások 8 nagy területhez kapcsolódnak, a pályázatokat nemzetközi konzorciális formában lehet beadni, a beadási határidő 2021. január 26. A SZIE Innovációmenedzsment Központja online workshop keretében tart részletes tájékoztatót a pályázatokkal kapcsolatban 2020. október 22-én.

Október 13-án útjára indul az idei Campus Kupa

14 csapat nevezett a Szent István Egyetem idei Campus Kupájára, ezért a szervezők három csoportra bontották a teremfoci bajnokság mezőnyét. A csoportmérkőzésekre október 13-án és 14-én, 17 és 23 óra között kerül sor a Gödöllői Campus sportcsarnokban, a döntő mérkőzés pedig október 20-án lesz. A rendezvény ideje alatt a büfé is üzemelni fog. Mindenkit szeretettel várunk!

Magas szintű fejlesztések a fürdőturizmus területén

Értéknövelő és fenntartható fürdőturisztikai fejlesztések a multidiszciplináris agrártudomány és az integrált vidékfejlesztés területén – a Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Fürdővárosok Szövetségével. A megállapodást Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora és Dr. Szabó Zoltán, a Magyar Fürdővárosok Szövetsége ügyvezető elnöke látta el kézjegyével. A két szervezet az együttműködés megvalósításával kíván hozzájárulni az értéknövelő és fenntartható fürdőturisztikai fejlesztésekhez, képzésekhez.

Az Állati Hűsítő projekt nyerte a Hello modern agrárium Innovációs Ötletverseny székesfehérvári fordulóját

Közel húsz középiskolás diák mérte össze tudását és mutatta be innovatív ötleteit a Hello modern agrárium online agrárinnovációs ötletversenyének döntőjében, 2020. október 7-én, a budapesti Grund klubban. Az Innovációs Ötletverseny célja, hogy a középiskolások, fiatal pályaválasztók megismerjék a mezőgazdaság high-tech arcát és közelebb kerüljenek az agráriumhoz.

Bonafarm Ösztöndíj pályázati felhívása

Idén is meghirdetésre kerül a Bonafarm Ösztöndíj a Szent István Egyetem hallgatói körében.

EHÖK évnyitó Gödöllőn

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) október 7-én, Gödöllőn tartotta immár hagyománnyá vált évnyitó ünnepségét. A résztvevőket Balogh Barbara, az EHÖK elnöke köszöntötte, majd Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor mondott megnyitó gondolatokat. A Kiváló HÖK-ös díjak átadása után a szervezet tevékenységéről hangzott el beszámoló.

Tájékoztató az OMAA Kuratórium pályázati kiírásáról

Ezúton hívjuk fel az egyetemi polgárok figyelmét az Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Kooperációs Akció Alapítvány (OMAA) Kuratóriumának 2020/21. évre szóló pályázati felhívására.

Felhívás a Paks II. Zrt. tanulmányi ösztöndíjprogramjában való részvételre

A Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság fő célja az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése. Az évszázad magyarországi beruházásához jelentős számú, jól képzett szakemberre van szükség. Az „Atomenergia – A biztos jövő” Tanulmányi Ösztöndíjprogram célja, hogy az energetika, atomenergia iránt érdeklődő fiatalok tanulmányainak támogatásával elősegítse az új blokkok létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges munkaerő biztosítását.

Kedvezményes jegyvásárlás az Operettszínházban

A Szent István Egyetem és a Budapesti Operettszínház közötti együttműködés keretében ismét 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a soron következő színházi előadásra. Ezúttal egy franciaországi utazásra invitáljuk munkatársainkat és hallgatóinkat, mely élményhez még az útlevélre sem lesz szükség. Elég, ha ellátogatnak a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumába, amely a volt Moulin Rouge épületében kapott helyet.

Új módszerekkel ellenőrizhető a gazdasági állatok termékenyítőanyagának minősége

Miként lehet ellenőrizni a gazdasági állatok mesterséges termékenyítéskor használt spermájának minőségét? Milyen lehetőségek vannak az eljárások automatizálására? E kérdéseket járta körül kutatásai során Dr. Nagy Szabolcs Tamás egyetemi tanár, a Szent István Egyetem (SZIE) Georgikon Campus tudományos és innovációs dékánhelyettese, aki kutatási eredményeit október 2-án mutatta be a Magyar Tudományos Akadémián.

Oldalak