Húsz nemzet hallgatói jelentkeztek az Agrovirtus versenyre

Száz csapat méri össze tudását az idei Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárversenyen, aminek a döntőjét a Szent István Egyetemen tartják november 20-án, hangzott el az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című budapesti konferencián, szerdán.

Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok felsőoktatási képzésében a technológiai és az agrárszakmai tudás átadása egyaránt fontos; a fiatalokat fel kell készíteni az agrárium digitális átalakulására, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak, hangsúlyozta a tanácskozáson Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: fontos, hogy a hallgatók készségeit és képességeit valós üzleti helyzetbe ágyazva fejlesszék, hiszen az agrár-felsőoktatásnak a vállalatok, a cégek igényeihez alkalmazkodni képes szakembereket kell felmutatnia.

Az államtitkár szerint a digitális készségek és képességek oktatásában a precíziós gazdálkodás és a szántóföldi növénytermesztés területén történt előrelépés, az állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás területén azonban még vannak hiányosságok.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője is arról beszélt, hogy a frissen végzett hallgatók körében is fejleszteni kell a digitális ismereteket. Ezért döntöttek úgy 2018-ban, hogy elindítják az Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárversenyt, ahol a hallgatók piaci környezetet leképező feladatok segítségével készülhetnek az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra. Az idei verseny része lesz az Agrovirtus Akadémia is, ahol nem az agrárszakmai, hanem a pénzügyi, gazdasági ismertek, illetve a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Kiemelte, hogy az Agrovirtust a következő években közép-kelet-európai vagy akár európai szintű versennyé akarják alakítani, ugyanis az idén már 20 nemzet hallgatói jelentkeztek. A versenyt az AgroVIR Kft és szakmai partnerei finanszírozzák.

Gorotyák Igor, az AgroVIR Kft. marketing vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a vállalat saját fejlesztésű vezetői információs rendszerével segíti a gazdálkodók döntéseit. A rendszert használó gazdasági egységek száma eléri a 170-et, ez a számítógépes rendszer a magyarországi szántóterületek 12 százalékát fedi le.

Hozzátette, a vállalat által indított versenyen tavaly 80, idén pedig 100 csapat méri össze tudását. Az Agrovirtus selejtezője egy hónapig tart, az itt legjobban teljesítő 10 csapat vehet részt november 18-19-én az Agrovirtus Akadémián. A verseny döntője pedig november 20-án lesz Gödöllőn. A verseny győztese egy fesztiválélménnyel gazdagodik vagy lehetőséget kap egy általuk választott nemzetközi konferencián a részvételre, mindezek értéke 1 millió forint, amelyet az Agrovir Kft. szponzorál.

forrás: MTI