III. EastCentGard Konferencia a Budai Campuson

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) megalakulása 25-ik évi jubileuma alkalmából, október 9-11-e között rendezték a III. Középkelet-európai Botanikus Kertek nemzetközi konferenciáját a Budai Campuson.  A MABOSZ vezetőség munkáját a Budai Campus két tanszékének munkatársai, a Dísznövény és Dendrológiai Tanszék valamint a Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert, segítették.     

A konferencia mottója: „Botanikus Kertek a közjó és a társadalom szolgálatában

A mintegy 80 résztvevő 17 közép- és kelet-európai ország arborétumainak és botanikuskertjeinek képviseletében érkezett Magyarországra.  A konferencia három napos programja két nap tudományos ülésszakot foglalt magában és egy terepi napot botanikus kerti látogatással és kerekasztal beszélgetéssel.

A tudományos szekciók (előadások és poszterek) három fontos téma köré csoportosultak ezek: (1) a botanikus kertek, mint tudásközpontok, legfontosabb stratégiák és kihívások a XXI-ik században, (2) oktatás és köznevelés a botanikus kertekben, (3) természetvédelmi tevékenység és a biológiai sokféleség konzervációja a gyűjteményes kertek területén.

Az előadások sokszínű képet mutattak a különböző országokban működő kertek helyzetéről, stratégiájáról és alapvető tevékenységéről. Több előadó hívta fel a figyelmet a botanikus kertek közötti együttműködés, tudományos és társadalmi kapcsolattartás szükségességére.

Nagy érdeklődés övezte a hétfői tudományos ülésszak végére meghirdetett arborétumi sétát is, ahol a vendégek megtekinthették az arborétumunk őszi színkavalkádját, a gazdag dendrológiai gyűjteményt. Bár a konferencia elsősorban a középkelet-európai országok rendezvénye volt, a plenáris előadók között brit és osztrák botanikuskerti szakemberek is voltak. A BGCI (Botanical Gardens Conservation International) főtitkára, Paul Smith a botanikus kertek védett és veszélyeztetett fajok ex situ fenntartásában vállalt fontos szerepéről és ezzel kapcsolatos európai stratégiáról értekezett.

A konferencia záróeseménye egy rövid megbeszélés volt a visegrádi országok képviselői között, abból a célból, hogy a jövőben a Visegrádi Együttműködés a botanikus kertek között is megvalósuljon.

A konferencia egy korábbi hagyományt élesztett újra, hiszen a II-ik EastCentGard konferencia tíz évvel ezelőtt volt. Ahogy a résztvevők rámutattak, ez az esemény felelevenítette és megerősítette a régió szakembereinek együttműködését.