Iráni Nagyköveti látogatás

Őexcellenciája Gholamali Rajabi Yazdi 2017. március 16-án bemutatkozó látogatásra érkezett egyetemünkre. A tavaly kinevezett nagykövetet Mohammad Javad Hosseini gazdasági tanácsos kísérte el.

A vendégeket dr. Tőzsér János rektor, dr. Szabó István nemzetközi és külkapcsolati rektorhelyettes, dr. Tóth Tamás oktatási rektorhelyettes, dr. Tarr Zsuzsanna a Nemzetközi és Külkapcsolati Iroda vezetője és dr. Khademi-Vidra Anikó docens fogadta.

A kölcsönös bemutatkozás után dr. Szabó István rektorhelyettes prezentáció keretében ismertette intézményünk történetét, szervezeti felépítését, a stratégiai területeket, az oktatási profilt valamint a nemzetközi kapcsolatok területén elért eredményeinket.

Gholamali Rajabi Yazdi nagykövet örömmel közreműködik iráni felsőoktatási egyetemekkel való kapcsolatépítésben, elsősorban a University of Tehran-t ajánlotta figyelmünkbe vízgazdálkodási és post-harvest engineering témakörökben. Az együttműködés elmélyítésére az Erasmus+ Kreditmobilitási program keretében pályázhatnánk mobilitási forrásokat.

A Stipendium Hungaricum program idei pályázati körében a hatékony promóciónak köszönhetően a 100 fős iráni kvótára 393 pályázat érkezett, ami nagy előrelépés, ugyanis tavaly nem sikerült a rendelkezésre álló kereteket sem kitölteniük ösztöndíjasokkal.

A látogatás végén nagykövet úrnak lehetősége nyílott iráni hallgatóinkkal is beszélgetni, akik elkísérték el a delegációt egy rövid kampusz túrára.

Irán a közel-keleti térség második legnagyobb területű országa, területe 1 648 195 km2. Szomszédai északon Örményország, Azerbajdzsán, a Kaszpi-tenger, valamint Türkmenisztán, keleten Afganisztán és Pakisztán, délen az Ománi-öböl és a Perzsa-öböl, nyugaton pedig Irak és Törökország. Noha az országot a helyiek már legalább az Akhaimenida-időszak óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. 1959-ben Mohammad Reza Pahlavi iráni sah bejelentette, hogy mindkét megnevezés használható. A Homeini ajatollah vezette 1979-es forradalmat követően az ország hivatalos neve Iráni Iszlám Köztársaság lett, amely államformája szerint teokratikus (iszlám) köztársaság.

Területének központi részét sivatagos, illetve sztyepp-borította, mocsarakkal, sós tavakkal tarkított felföld teszi ki, amelyhez északon a Kaszpi-tenger partján húzódó Alborz, délnyugaton pedig a Zagrosz-hegység láncai kapcsolódnak. Ipari-mezőgazdasági ország, jelentős kőolajkinccsel. Növénytermesztés: búza, árpa, rizs, kukorica, burgonya, bab, lencse, szója, cukornád, narancs, citrom, datolya, szőlő, pisztácia és zöldségfélék. Állattenyésztés: ló, szarvasmarha, juh, kecske, szamár, teve, baromfi.