Kancellári Konferencia Gödöllőn

Magyar Ferenc kancellár meghívására december 5-én, Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága a Kancellári Konferenciát. Az eseményen Prof. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és munkatársaik tájékoztatták a felsőoktatás intézmények kancellárjait a folyamatban lévő ügyekről és válaszoltak a kérdéseikre.

A konferencián Prof. Dr. Bódis József államtitkár mondott köszöntőt, majd dr. Horváth Zita helyettes államtitkár asszony tartott előadást.

Az aktuális jogszabályváltozásokról szóló tájékoztató keretében Ádám Zoltán, az EMMI Felsőoktatási Képzési Főosztály főosztályvezető-helyettese a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezett módosítását ismertette, majd képzési, tanulmányi és hallgatói ügyekről szólt.

Az intézményirányítási és finanszírozási témakörökről Dormány Dániel, a tárca Felsőoktatási Intézményirányítási és Finanszírozási Főosztályának főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a kancellárokat.

A konferencián a szociális és tanulmányi ösztöndíj emeléséről, a felvételi követelményrendszer felülvizsgálatáról is szó esett.  

Az elhangzottak megvitatása után dr. Horváth Zita helyettes államtitkár stratégiai elképzelésekről és projektekről, majd a Fokozatváltás a felsőoktatásban felsőoktatási stratégiában kiemeltként kezelt képzési területek (orvos-egészségügyi-, természettudományi-, műszaki-, informatikai-, agrár-, pedagógusképzés) helyzetéről adott áttekintést.

Prof. Dr. Bódis József államtitkár tartalmas és hasznos fórumnak értékelte a Kancellári Konferenciát, amelyre ezután várhatóan havonta kerül sor. A kancellárok részéről elhangzott: a felsőoktatás hatékonyságának növelését segítheti a kancellárokkal folytatott rendszeres konzultáció és kommunikáció, amelyre az államtitkárság részéről a nyitottság megvan.