Kárpát-medencei falugazdász-hálózat kiépítését segíti az Egyetem

2018. január 1-től minden évben körülbelül 100 falugazdász segíti a Földművelésügyi Minisztérium kapcsolatrendszerében lévő civil szervezeteken/gazdaszervezeteken keresztül a külhoni gazdálkodókat. A falugazdász-hálózat kiépítése és a szükséges képzések megszervezése, a szakmai tartalom kialakítása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem bevonásával, valamint ezen intézmények tapasztalatainak figyelembevételével történik, adta hírül az agrotrend.hu.

– Kiemelten fontosnak tartjuk az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon tartott beszédében, Budapesten. A rendezvényen a tárcavezető 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a Kárpát-medencei Falugazdász Program-kezdeményezésről.

A falugazdász-hálózat kiépítése és a szükséges képzések megszervezése, a szakmai tartalom kialakítása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem bevonásával, valamint ezen intézmények tapasztalatainak figyelembevételével történik. A korábban megkezdett munka alapján az agrárszervezeteknél tevékenykedő falugazdászok a gazdakataszter készítését is megkezdték, melynek befejezésével a külhoni magyar gazdálkodókról teljes képet kaphatunk, mely nemzetpolitikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

A szaktárca vezetője beszédében kiemelte: a jövő érdekében ki kell aknáznunk a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek főszereplésével, amelyek felismerték az együttműködés adta lehetőségeket.

Amint arról a kormany.hu beszámol, a jövő évben az agrártárca éves szinten rendelkezésre álló 420,88 millió Ft-os keretösszeggel indítja útjára a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, amely méltán nevezhető mérföldkőnek a külhoni magyar agrártársadalom életében, illetve a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztésében és segítésében. A program keretében foglalkoztatott falugazdász szakemberek hiánypótló tevékenységükkel számos területen nyújtanak segítséget a külhoni magyar gazdáknak. A gazdálkodók támogatásukkal szerezhetnek információt az aktuális szakmai találkozókról, a legújabb, a mezőgazdaságot érintő technológiai fejlesztésekről, vagy a hazai, valamint EU-s pályázati lehetőségekről. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.

A program mind szakmai, mind pénzügyi szempontból illeszkedik az elmúlt években több tíz milliárd forint keretösszeggel elindított és legnagyobb részben agrártémájú pályázati témákat felölelő külhoni térség- és gazdaságfejlesztéshez.

Az agrotrend.hu cikke itt olvasható
http://www.agrotrend.hu/hireink/jovore-indul-a-karpat-medencei-falugazda...