Keresztféléves képzések: elsők között a Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem vette fel a második legtöbb hallgatót - 384 főt - a februárban induló keresztféléves képzésekre.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján összesen 4616-an nyertek felvételt - a több mint hatezer jelentkezőből - a 2020 februárjában induló felsőoktatási képzésekre, derült ki a tegnap délután nyilvánosságra hozott keresztféléves felvételi ponthatárokból.

A 2020. évi keresztféléves felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésre 116, alapképzésre 898, mesterképzésre pedig 3602 jelentkezőt vettek fel. A jelentkezők körében a legnépszerűbbek a műszaki és gazdaságtudományi mesterképzések bizonyultak, ezekre mintegy, 1300 illetve 1100 hallgató nyert felvételt.

A legtöbb jelentkezőt (1025) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vette fel, ezt követi a Szent István Egyetem 384 hallgatóval, valamint a Debreceni Egyetem 359 felvételt nyert jelentkezővel. Az idei keresztféléves felvételi eljárásban előkelő helyet megszerző Szent István Egyetem vonzó lehet azok számára is, akik még nem döntöttek a nyári felvételi időszakban február 15-én éjfélig beadható jelentkezésükről.

A felvételizők az E-felvételiben ellenőrizhetik pontszámaikat és az általuk megjelölt szakok ponthatárait. Akik megadták a mobiltelefonszámukat, eredményükről SMS-ben is értesítést kapnak.

Az Oktatási Hivatal előreláthatóan 2020. január 25-ig közzéteszi besorolási döntését, amelyből kiderül, hogy egy felvételiző az általa megjelölt és rangsorolt képzések közül melyiken érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt.     A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett diákot a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is. Az E-felvételiből letölthető besorolási döntés a jogorvoslat lehetőségéről is tájékoztat.

Forrás: Oktatási Hivatal