Kitüntetések a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Dr. Jolánkai Márton egyetemi tanárt, Mezőfi László tudományos segédmunkatársnak pedig Jermy Tibor-díjat adományozott a Magyar Tudomány Ünnepe 2019-es rendezvénysorozat nyitóünnepsége alkalmából.

„A tudomány művelői napról napra új értéket teremtenek. Legyen szó akár egy új algoritmusról, az emberi szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok pontosabb megértéséről, a népvándorlás kori társadalom pontosabb megismeréséről vagy a gabonanövények aszálytűrésének genetikai alapjairól, a kutatók új tudással bővítik az emberiség közös tudáskincsét” – mondta köszöntőjében Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke.

Lovász László, az MTA elnöke beszédében nagy felelősségnek nevezte a tudományos közösség utánpótlását jelentő diákság megszólítását: „Az ő bevonásuk, tudomány iránti érdeklődésük felkeltése kulcskérdés, ahogyan az is, hogy megmutassuk: Magyarországon is sok világszínvonalú kutatás zajlik.”

Az ünnepség alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Dr. Jolánkai Mártont, a mezőgazdasági tudomány doktorát, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézet egyetemi tanárát, professor emeritusát, a növénytermesztéstan és a talajvédelem terén elért, nemzetközi tekintetben is kiemelkedő kutatómunkája, valamint széles körű oktatási és szaktanácsadási tevékenysége elismeréseként;

A Magyar Tudományos Akadémia Jermy Tibor-díjat adományozott Mezőfi Lászlónak, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke tudományos segédmunkatársának az almaültetvények pókegyütteseinek faunisztikai feltárásában, a pókok biológiájának és az agrár-ökoszisztémákban betöltött ökológiai szerepének megismerésében elért eredményeiért.

Forrás: mta.hu

Szívből gratulálunk!

Fotók: MTA Kommunikáció, Szigeti Tamás