A kormányzati struktúra változása és a felsőoktatás

Az Országgyűlés honlapján közzétették, hogy a kormányzati struktúra változása hogyan fogja érinteni a felsőoktatást. A tervezetben szereplő változásokat dr. Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese foglalta össze a HÖOK portálján.

Az összefoglaló szerint a jövőben az innovációs és technológiai miniszter közreműködik az EMMI-t vezető miniszter agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki képzési területre vonatkozó, intézmények működését érintő hatósági jellegű döntéseiben. A jövőben az oktatásért felelős miniszter egyes állami intézmények fenntartói jogát megállapodással átruházhatja az innovációs és technológiai miniszterre. "Bár erről a módosítás konkrétan nem ír, a többi szakasz alapján arra számítunk, hogy első sorban műszaki és az agrárintézmények fenntartása kerülhet majd át az új minisztériumba" - mondta el az elnökhelyettes.

Vámosi hozzátette, hogy a jövőben a fenntartó bízhatja meg a konzisztóriumok tagjait, valamint (a miniszterelnökhöz tartozó megbízási jog kivételével) ő gyakorolhatja a munkáltatói jogokat a kancellár felett. A kancellári pályázat kiírása, és a pályázók felterjesztése ezekben az intézményekben is az EMMI-t vezető miniszter hatáskörében maradhat továbbra is.

Az érintett egyetemek esetében a várhatóan innovációs és technológiai miniszterré kinevezendő Palkovics László hatásköre lesz az alapfeladatok meghatározása az alapító okiratban, a rektori pályázat kiírása és a rektor feletti munkáltatói jogkörök gyakorlása, továbbá az esetleges átalakulásokról (egyesülés, kiválás) való döntés is.