Kutatók éjszakája 2017.

A Szent István Egyetem békéscsabai, budapesti, gödöllői és szarvasi kampuszai közel 150 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, a Kutatók Éjszakája idei rendezvénysorozatához, aminek célja a tudományos életpálya népszerűsítése minél fiatalabbak számára. Szeptember 29-én 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.

Gödöllőn az aulában mobilrobotokkal lehet játszani. Az Állattenyésztési Tanüzemben borjúetetési és fejési bemutatót tartanak. A Babatvölgyi Tanüzemben a magyar szürkemarha és a magyar házi bivaly tartásával is ismerkedni lehet. A Gödöllői Botanikus Kertben tanulmányozhatók a talaj élőlényei és drónok mutatják be, hogy mi látható a magasból. A földszinti rektori díszteremben a Faluszeminárium bagi kutatásainak első eredményeivel ismerkedhetnek az érdeklődők. A Halgazdálkodási Tanszék bemutatja a vízibolhák csodálatos életét.

A különféle előadások, bemutatók mellett „Mi lennél, ha fa lennél?" címmel rajzpályázatot hirdet óvodások, és 1-8. évfolyamos tanulók részére. Eredményhirdetés a Kutatók Éjszakája 2017. megnyitóján lesz a gödöllői aulában.

A Budai Campuson séták indulnak a Budai Arborétumba. A K épületben látványos kémiai kísérletekbe, talaj- és vízminták vizsgálatába lehet bekapcsolódni. Az A épületben palántákat lehet oltani, továbbá részt venni a Szaltózó gének a molekuláris cirkuszporondon című programon. A D épületben a hidegen főzéssel lehet ismerkedni, továbbá a tojás csodáival. A Soroksári Botanikus Kertben arra kaphatnak választ a látogatók, hogy mit egyenek a vándorok és mit ne egyenek.

Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon tésztából lehet építkezni, és választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy tűzbiztonságos-e, ahol lakunk.

Témakörök az Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai kampuszának programjából: Autó-, hajó-, repülő- és vasútmodell bemutató; Hogyan működik a 3D-s nyomtató? A szarvasi kampuszon, a Tessedik előadóban az űrkutatásról, az Alföld piramisairól, a távoli naprendszerek kutatásáról, az épülő M44-es autóút régészeti megelőző feltárásairól és a szántóföldi öntözés csúcstechnológiájáról tartanak előadásokat.

A Szarvasi Arborétumban az arborétumi tevékenységet éjszakai vetélkedő formájában mutatják be.

Részletes információk a http://www.kutatokejszakaja.hu honlapon.