Kutatók Éjszakája 2019

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án került megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozott.

A Szent István Egyetem Campusain szeptember 27-én és 28-án megnyíltak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújtak fehér köpenyükből, hogy a megszokottól eltérő módon engedjenek bepillantást a különböző tudományterületek titkaiba. Mindezekre a 14 éves múlttal büszkélkedhető Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat adott lehetőséget. A program legfontosabb célja az volt, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, éppen ezért, a rendezvény célközönsége leginkább a fiatal felnőtt korosztály volt, azonban az egyes előadások, bemutatók elég szórakoztatóak voltak ahhoz, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megfelelő kikapcsolódást biztosítsanak.

A Szent István Egyetem (SZIE) az idei esztendőben 12. alkalommal csatlakozott a kora délutántól késő éjszakáig tartó megmozduláshoz. A SZIE 3 helyszínen (Gödöllő, Budapest, Szarvas) mintegy 163 tudományos munkatárssal, előadóval, professzorral, 124 színes, látványos programmal várta az érdeklődő vendégeket. A Gödöllői Campuson a látogatók megtapasztalhatták, hogy milyen érzés egy 130 km/h sebességű szélvihar egy laboratóriumban, különleges hangulatú túrát tehettek a sötétségbe borult botanikus kertben, berendezhettek egy tájat a saját elképzeléseik szerint egy terepasztalon, valamint fény derült a kutyák szőrszínének genetikájára is. Az imént felsorolt programokon kívül, megismerkedhettünk a Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó újonnan megválasztott Mézkirálynőjével, aki az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója. Az egyetem budai szervezeti egysége is számos programot kínált: megismerhettük a kávé útját az ültetvényektől a csészéig, egy érdekes kísérlet segítségével kideríthettük, van-e íze a különböző színeknek, találkozhattunk festőnövényekkel, de azt is megtudhattuk, hogy vajon hol is van a rovarok orra. A fővárost elhagyva, az intézmény Szarvasi Campusán többek között megtudhattuk, mik a klímaváltozás kézzel fogható nyomai a hazai növénytermesztés vonatkozásában, találkozhattunk élő „őskövületekkel”, illetve egy hidrológiai látványbemutatón is részt vehettünk.

A szervezők idén is folytatták a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, 2018-ban sikeresen bevezetett Brain Stars rovatot, amelynek keretein belül tehetséges, példaértékű kutatókat és munkásságukat ismerheti meg a nagyközönség érthető, olvasmányos formában. Folytatódik az a kezdeményezés is, amely során a rendezvényt megelőző héten ismert, tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján vonták be a járókelőket különféle tudományos kísérletekbe.

A rendezvényen készült felvétel az alábbi linken tekinthető meg.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, tavaly viszont már közel 50 hazai település 200-nál több helyszínén 2.000 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

Balázs Gusztáv és Potyó Imre felvételei