Látogatás a koszovói Pristinai Egyetemen

Október 23-30. között Dr. Heltai Miklós, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja a Pristinai Egyetem Mezőgazdaság és Állatorvos-tudományi Karának meghívására tett látogatást Koszovóban. A meghívás elsődleges célja az volt, hogy a Koszovóban a jövőben tervezett, nagyvadfajokat és nagyragadozókat is érintő természetvédelmi monitoring rendszer kialakításában működjünk együtt. Az érdeklődő kollégáknak, hallgatóknak és minisztériumi tisztviselőknek megtartott előadások is ehhez a témakörhöz tartoztak (Introduction to wildlife monitoring; Monitoring of carnivore species in Hungary; Introduction of certain monitoring methodologies).

A kint tartózkodás ideje alatt került aláírásra a Szent István Egyetem és Pristinai Egyetem közötti együttműködési megállapodás. A megállapodáshoz kapcsolódóan Dr. Heltai Miklós a jövőbeni együttműködésről egyeztetett Prof. Dr. Hysen Bytyci oktatási rektorhelyettessel (Vice-rector for teaching and student issues), a társkar dékánjával, Prof. Dr. Skender Kaciu-val, valamint annak oktatási dékánhelyettesével, Prof. Dr. Mentor Thaqi-al.

A kint töltött hét érdekes színfoltja volt a SZIE koszovói hallgatóival való találkozás. Jelenleg is mintegy 15 koszovói hallgatója van az egyetemünknek és abban bízunk, hogy elsősorban a mesterszakokon és a doktori képzésben ez a szám csak növekedni fog.