Lezárult a hazai zöldségek és gyümölcsök versenyképességét elősegítő projekt a Szent István Egyetemen

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztését célzó projekt zárásaként élelmiszeripari konferenciát rendeztek 2019. november 14-én a Szent István Egyetem Budai Campusán. A rendezvényen többek között a postharvest technológiák fejlesztése, a legmodernebb érzékszervi vizsgálatok és az eredet-meghatározás térinformatikai támogatása is szóba került. A 389.746.546 forintos beruházás az Egyetem által elnyert VEKOP-2.3.3-15-2017-00022számú Európai Uniós projekt keretében valósult meg.

Az egész napos szakmai programot Dr. Friedrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja nyitotta meg. Amint azt köszöntőjében hangsúlyozta,„Magyarországon a klimatikus viszonyok és a talajminőség lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termesszünk, technológiai szempontból azonban még bőven van hova fejlődni, hogy beszállhassunk a nemzetközi versenybe. Éppen ezért nagy öröm volt számunka, hogy e projektnek köszönhetően hozzájárulhattunk az ország versenyképességének növeléséhez”.

A teltházas konferencián a NÉBIH munkatársa az ágazat jövőbeli kihívásait, az Egyetem szakértői pedig a projekt által megvalósított innovatív megoldásaikat és technológiai fejlesztéseiket mutatták be.

A plenáris ülés előadásaiban elhangzott, hogy megoldást kell találnunk többek között arra, hogy hazánkban az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt éves szinten több mint 43.000 életévnyi veszteséggel kell számolnunk, ami mintegy 210 milliárd forintnyi gazdasági deficitet jelent hazánknak. Emellett a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a zöldségek és gyümölcsök eredetének meghatározására és az őstermelői rendszer szigorítására is, ugyanis számos esetben történnek visszaélések, amikor például külföldi termékeket magyarként értékesítenek. Az ülésen szó esett még az érzékszervi vizsgálatokkal végzett termékminősítés legkorszerűbb módszereiről és a szemkamerás fogyasztói magatartás vizsgálatok jövőbeni lehetőségeiről.

A konferencia második felében a Szent István Egyetem munkatársai ismertették a pályázat során elért eredményeiket. Kutatásaik során foglalkoztak a postharvest technológiák fejlesztésével a nagyobb hozzáadott érték elérését célozva, emellett vizsgálták a kertészeti termékek fizikai jellemzőit, a növényvédő szereket és származékaikat, az élelmiszerek beltartalmi jellemzőit, valamint feltérképezték a fogyasztók termékválasztási szokásait is. Az egyik fő cél egy olyan térinformatikai alapon nyugvó adatbázis létrehozása volt, melyben a földrajzi adottságok (talaj-, víz-, termény-összetétel) alapján azonosítani lehet a termékek eredetét, beltartalmi jellemzőit és mikrobiológiai diverzitását, mely által csökkenthető az élelmiszerhamisítás kockázata is. Eredményeik közlésére egy honlapot is létrehoztak (http://postharvest.szie.hu), melynek fejlesztése várhatóan november végéig lezárul.

A résztvevők a konferencia végén a projekt keretein belül megépített és felszerelt új postharvest laboratóriumot is megtekinthették.