Magyar felsőoktatási delegáció a bogotai CAIE konferencián

Tizenhárom magyarországi felsőoktatási intézmény - köztük a Szent István Egyetem - nemzetköziesítéssel foglalkozó munkatársaiból, valamint a Tempus Közalapítvány és a Magyar Rektori Konferencia képviselőiből álló delegáció vett részt az idén hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Oktatás Amerikai Konferenciáján (CAIE, Conference of the Americas on International Education) 2019. október 23-25. között Bogotában.

A konferencia plenáris előadásai, szemináriumai és kerekasztal-beszélgetési ezúttal a tudás és az innováció szerepét járták körül társadalmunk fejlődésében. A konferencia idején egy látványos magyar stand népszerűsítette hazánk felsőoktatását, amely kiváló keretet adott az intézményközi kapcsolatok bővítéséhez.

Kánai Csilla, a Szent István Egyetem (SZIE) nemzetközi koordinátora számos kolumbiai, brazil és ecuadori egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős képviselőjével folytatott megbeszéléseket a potenciális együttműködési lehetőségekről, egyúttal népszerűsítette a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, melynek keretében az említett országokból is pályázhatnak hallgatók a SZIE angol nyelvű képzéseire.

A konferenciát megelőzően 2019. október 22-én a Tempus Közalapítvány Külképviseleti Fórumot szervezett a bogotai Magyar Nagykövetségen, melyen a régióból hat, Dél-Amerikában szolgálatot teljesítő és oktatásüggyel foglalkozó diplomata (Kalydy Vanda, Argentína; Sipos Éva, Ecuador; József Balázs, Brazília; Dr. Görömbölyi Dávid, Peru; Kanazirev Nikoletta és Dr. Beck András, Kolumbia) vett részt, hogy a magyarországi intézmények képviselőivel a nemzetköziesedés lehetőségeit és kihívásait megvitassák.

Endreffy Lóránd kolumbiai magyar nagykövet köszöntőbeszédében támogatásáról biztosította a magyar felsőoktatási intézmények képviselőit. Elmondta, hogy két éve nyitották újra a 2006-ban bezárt bogotai Magyar Nagykövetséget, amely aktív szerepet vállal a magyar-kolumbiai felsőoktatási kapcsolatok erősítésében.

Az eseményről készült hivatalos összefoglaló film itt tekinthető meg.