Megkezdődött a hulladékkezelési és hasznosítási szakmérnökök képzése

2017.10.06.-án a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartották a 35 fővel induló Hulladékkezelési és hasznosítási szakmérnök képzés sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitóját.

A megnyitón részt vettek a képzést megálmodó és képzési tervet kidolgozó egyetemek és a szakmai szervezet képviselői: Dr. Aleksza László tanszékvezető (Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezettudományi Intézet, Környezetgazdálkodási és Hulladékkezelési Tanszék),  Dr. Gombkötő Imre intézetigazgató (Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete), valamint Hajnal Zsolt szakmai vezérigazgató-helyettes, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. képviseletében.

A rendezvényt Dr. Posta Katalin a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja nyitotta meg. A dékánasszony köszöntötte a résztvevőket és elmondta mennyire hiánypótló a mai felsőoktatásban az olyan képzés, melyet kimondottan a piaci igények hatására indítanak.

Dr. Aleksza László tanszékvezető a képzés egyik szülőatyjaként ismertette az induló szakmérnökképzés tematikáját. Elmondta, hogy a két féléves intenzív továbbképzés kéthetente péntek-szombati tantermi és laboratóriumi jelenléttel, üzemlátogatással, egyéni hallgatói munkával és szemeszterenkénti vizsgaidőszakkal jár. Kiemelte a hulladékgazdálkodás, mint környezetipari ágazat egyre nagyobb jelentőségét, valamint az innováció és a beruházások miatt kialakult keresleti munkaerőpiacot, amelyre a szakemberek képzését több évtizedes szakmai múlttal rendelkező egyetem fogja végezni. 

Ezt követően Dr. Gombkötő Imre röviden beszámolt a két helyszínen megvalósuló oktatás szakmai műhelyeiről, valamint a képzés fontosságáról mind hazai, mind Európai Uniós szempontból. Elmondta, hogy a jelen gazdasági helyzetben fontos, hogy a hulladékkezelési piac jelenlegi és jövőbeni igényeire válaszolva az aktuális jogszabályi háttérrel tisztában lévő szakmérnökök kerülhessenek a hulladékfeldolgozással és –kezeléssel kapcsolatba kerülő cégekhez, intézményekhez.

Végül Hajnal Zsolt szakmai vezérigazgató helyettes kiemelte, a képzés fő célja, hogy a hulladék feldolgozó üzemek, szaktanácsadó intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, szakigazgatási intézmények hulladékgazdálkodás jellegű problémák megoldásával foglalkozó munkatársait új ismeretek adásával, régebbi ismeretek elmélyítésével alkalmassá tegye feladataik jobb, szakszerűbb ellátására, illetve a mérnöki diplomával rendelkezőket a hulladékgazdálkodás területén a műszaki fejlesztési feladatokban való aktív részvételre.

A sajtótájékoztatót követően kezdetét is vette az oktatás, mely levelező rendszerben két hetente péntek-szombati napokon folyik majd a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán és a Miskolci Egyetemen felváltva.