Megújult a Szent István Egyetem strandja

A mai napon megnyitotta kapuit a Szent István Egyetem strandfürdője. Július 15-től két szabadtéri medence és egy gyermekpancsoló, sportpályák, játszótér és nagy zöldfelület várja a pihenni és fürdeni vágyókat az Egyetem területén. A nyári időszakban úszótáborokat és sportprogramokat is szerveznek a gyermekeknek.

A festői szépségű környezetben lévő strand felújítása során elsődleges szempont volt a természet háborítatlansága, a természeti értékek megóvása. Az Egyetem vezetése a strand átépítésekor ügyelt arra, hogy minél nagyobb zöldfelületet biztosítsanak a vendégek számára, mindhárom medencét modern visszaforgató víztisztító berendezéssel látták el, valamint az úszás mellett különböző sportolási és szórakozási lehetőségeket is kínálnak a kellemes klímájú strandon. A napkollektoros temperálás segítségével az úszómedencében 24-26, a gyermekmedencében pedig 28-30 C° a vízhőmérséklet.

Július 18-tól több turnusban indulnak úszó- és sporttáborok szakképzett úszóoktatókkal, edzőkkel és pedagógusokkal. Az intenzív úszásoktatás és számos sportág (pl. vízilabda, foci, kézilabda, atlétika) megismerése mellett ügyességi játékokkal és vetélkedőkkel, készségfejlesztő foglalkozásokkal várják a gyermekeket.

A strand a szeptember 1-ig tartó szezonban hétköznaponként 7-19 óra között tart nyitva, reggel 7-8 óra között kizárólag úszásra van lehetőség, szombaton és vasárnap pedig 8-20 között várják a látogatókat. A felnőtt belépő ára 1.000, a 14 év alatti látogatóké 600 forint, az egyetemi hallgatóké 750 forint lesz. Tíz alkalmas úszóbérlet 3.000 forintért kapható.

A délelőtti átadási ünnepségen Vécsey László országgyűlési képviselő a gödöllői vizes sportélet újraindítása első lépcsőjének nevezte a strand megnyitását. A következő az állami nagyberuházásként megvalósuló uszoda építése lesz. A választókerület képviselője elmondta, hogy a beruházás tervezési és kivitelezési közbeszerzését egyben írják ki, az év végére eldől, hogy ki lesz a kivitelező és remélhetően a jövő tavasszal elkezdődhet az uszoda megvalósítása. A mostani és a következő fejlesztés elősegíti az egyetem Tanulj és sportolj! programjának megvalósulását, erősíti az intézmény térségi vonzerejét és javítja Gödöllő és környéke sportolási lehetőségeit.

Figler Kálmán, a Szent István Egyetem kancellárja kiemelte: a felújított és újra megnyitott egyetemi strand hiányt pótol. Az egyetem új koncepció mentén fejleszti sportéletét. Az intézmény által alapított SZIE Sport Kft. ebben a szellemben dolgozva pályázatokból és önerőből valósította meg a fürdő korszerűsítését. Köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal elősegítették e fontos szolgáltatás újraindítását.

Balázs Zoltán, a SZIE Sport Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy 190 centiméter mély, 25 méter hosszú úszómedence, egy 100 centiméter mély és 7 méter hosszú kisebb, feszített víztükrű medence valamint pancsoló várja a kikapcsolódni vágyókat. Valamennyit modern, vízforgató berendezéssel ellátott gépészet működteti. Új öltözők, zuhanyzó, korszerűsített mellékhelyiségek is szolgálják a strand komfortját.

A tervek között szerepel a medencék téli sátorfedése valamint a női napozó felújítása.