Műholdas távérzékelés: továbbképzés Gödöllőn

A műholdas távérzékelésről kezdődött hatnapos nemzetközi tanfolyam hétfőn a Szent István Egyetemen az Európai Űrügynökség (ESA), a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a házigazda intézmény szervezésében. Öt földrész több mint 70 fiatal szakembere sajátítja el a műholdfelvételek mezőgazdasági, környezetvédelmi, erdészeti, várostervezési és egyéb alkalmazásainak legújabb európai eredményeit. A résztvevők szakirányú tanulmányokat folytató egyetemi és PhD hallgatók továbbá a műholdas földmegfigyelési adatok felhasználói.

Az angol nyelvű képzés témái között helyet kapnak a távérzékelés elméleti és gyakorlati problémái, az elérhető adatok és feldolgozásuk, tudományos és gyakorlati alkalmazásainak kérdései. Különös hangsúllyal szerepelnek a Copernicus program Sentinel-1, -2 és -3 műholdsorozatainak tagjai által szolgáltatott adatok.

Az Európai Unió a 2014-2020 közötti időszakban a zászlóshajó programok közé emelte a földmegfigyelést. A hétéves keret-költségvetésében a három legnagyobb infrastruktúra-beruházás egyike a Copernicus földmegfigyelési program.

Ennek célja, hogy a Sentinel műholdak és az adatok vételét, feldolgozását végző földi hálózat kiépítése után az előállított űrfelvételeket, távérzékelt adatokat a földmegfigyeléshez köthető alkalmazások és szolgáltatások fejlesztéséhez szabadon hozzáférhetővé tegye.

A földmegfigyelési programok által nyújtott adatok elősegítik a földfelszín alatt, a felszínen, a légkörben zajló globális folyamatok nyomon követését, a környezeti változások megértését. Napi szinten segítik a meteorológiai előrejelzések elkészítését, a katasztrófák megelőzését vagy a keletkezett károk mielőbbi felszámolását.