Nagy a kereslet az élelmiszerkereskedelmi szakemberek iránt

Education & Cooperation címmel szervezett szakember-találkozót május 18-án az Élelmiszertudományi Kar a Budai Campuson. Az eseményen a gyakorlati és a duális képzésben együttműködő, hazai és nemzetközi vállalatok képviselői fogalmazták meg a cégek munkaerő-piaci igényeit, ismerkedtek az élelmiszermérnök alapszak élelmiszerkereskedelmi szakirányának oktatási és kutatási terveivel, a hallgatók gondolataival, a kar sör- és pálinkafőző üzemének munkájával, valamint az érzékszervi laboratórium tevékenységével. 

Az eseményen részt vettek az Auchan Magyarország Kft., a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a Coop-Star Zrt., a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., az Intersnack Magyarország Kft., a  Lidl Magyarország Bt., a Metró Kereskedelmi Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Penny Market Kft., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., az Univer Product Zrt., az Applause Consulting, a GFK Hungária, a Milestone Institute és a Trade Magazin képviselői. Az Élelmiszertudományi Kar iránti megbecsülést tükrözi, hogy a piacon versenytárs vállalatok képviselői egyként fogadták el az invitálást.

A vendégeket dr. Tőzsér János rektor, dr. Palkovics László, a Budai Campus rektorhelyettese, dr. Lakner Zoltán, az Élelmiszertudományi Kar tudományos dékánhelyettese és dr. Fehér Orsolya egyetemi adjunktus, specializáció vezető köszöntötte.

A találkozás célja az volt, hogy párbeszédet folytassanak arról, mennyire fontos a jövő szakembereinek kinevelése, milyen nagy szükség van a komplex elmélet- és gyakorlatorientált képzésre, amelyben kiemelt szerepet töltenek be az egyetemmel és a karral együttműködő vállalatok.

Dr. Tőzsér János kiemelte: a Szent István Egyetem a duális képzésben olyan lehetőséget lát, amely elősegíti, hogy a végzett hallgatók azonnal hasznosítható ismeretekkel vállalhassanak munkát. A partnercégekkel való együttműködések az oktatási programok piaci igényeknek megfelelő fejlesztését is nagymértékben elősegítik. Dr. Palkovics László a Budai Campus oktatási és kutatási tradícióit ismertette, továbbá beszámolt a közeljövőben várható infrastruktúrát érintő beruházásokról.

Dr. Lakner Zoltán hangsúlyozta: az élelmiszerkereskedelmi szakirány, amin már a 4. évfolyam végez, azt az űrt igyekszik kitölteni, amely a vállalati felsővezetők és az egyes szakterületekre specializált szakemberek között jelentkezik a gazdasági életben. Az ezen a szakirányon végzett hallgatók elsősorban a középvezetők hiányát igyekeznek orvosolni.

A partnerek bemutatkozásakor kiderült, egyes vállalatok tízes nagyságrendben igényelnek középvezetőket. Olyan vállalat képviselője is eljött, ahol már vannak élelmiszertechnológus hallgatók és készek az élelmiszerkereskedelmi szakirányon tanulók fogadására is. Az is elhangzott, hogy a megfelelő infrastruktúra után a munkavállaló a legfontosabb a termelésben, s emiatt már az egyetemi tanulmányok alatt el kell sajátítania vállalati ismereteket.

Géczi Mónika, az Oktatási Hivatal osztályvezetője elmondta, hogy rendszeresen tartanak minőségbiztosítási látogatásokat a programban részt vevő cégeknél, s ezek a tapasztalatcserék elősegítik, hogy még jobbá tegyék a duális képzési rendszert.

Nagy tetszést aratott az a levetített film, amiben a szakirány hallgatói vallanak arról, hogy miért választották a Budai Campust felsőfokú tanulmányaik helyszínéül. Elhangzott, hogy az élelmiszertermelés és kereskedelem olyan ágazatok, amelyek nélkül nem képzelhető el sem a jelen, sem a jövő. Az intézményt baráti egyetemként határozták meg a megszólalók, ahol gyakorlatias a képzés, értik a dolgukat az oktatók, s széles távlatokat nyújtó kereskedelmi pozíciókra lehet jelentkezni. Az üzemlátogatások és a gyakorlatok a szakirány-választás helyességét igazolták. Kiemelték, hogy a vendégelőadók meghívják a hallgatókat a munkahelyükre, ezáltal tágul a látókörük. A vállalatoktól érkező szakemberek példái azt mutatják, hogy ha jól dolgozol, sikeres ember lehetsz. Érdekesség, hogy a filmben megszólalók többsége multinacionális vállalatnál szeretné kezdeni szakmai pályafutását.

Az arborétumi séta, a félüzemek és az érzékszervi laboratórium megtekintése után Takács László pálinkabíráló, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója kalauzolta el a résztvevőket a hagyományos magyar gyümölcspárlatok világába.

Balázs Gusztáv felvételei