Négy sportpálya újult meg a Szent István Egyetemen

Gödöllő, 2012. szeptember 28.

A felsőoktatásban elsőként a Szent István Egyetemen újultak meg sportlétesítmények a vállalkozások társasági adójából elkülönítet látvány-csapatsport támogatás felhasználásával. Az egyetem gödöllői központjában szeptember 28-án dr. Solti László rektor bocsátotta a hallgatók rendelkezésére az összesen 230 millió forintos fejlesztés eredményeit, három szabadtéri és egy fedett játékteret. Az eseményt labdarúgó torna és kézilabda mérkőzések kísérik. Az intézmény a sportlétesítmények további fejlesztését tervezi.

A hallgatói vonzerő fokozása érdekében az egyetem szenátusa 2008-ban sportkoncepciót fogadott el, amely célul tűzte ki az egyetemi sportélet és a sportlétesítmények fejlesztését, lehetővé téve a különböző pályázatokon való részvételt. Számos szakember bevonásával, külföldi példák tanulmányozásával 2010-ben elindult az „AEGON-SZIE Tanulj és Sportolj!” program, amely az előzőek mellett kiemelt figyelmet fordít a sportolói életpályamodell kialakítására azért, hogy minél több fiatal sportoljon a tanulás mellett és minél több élsportoló tudja sikeresen befejezni megkezdett felsőfokú tanulmányait.

Az elképzeléshez csatlakozva annak névadója lett az Aegon Magyarország Biztosító Zrt., amelynek üzletpolitikájában növekvő szerepe van az egészségtudatosságnak. Az életpálya modell segítséget nyújt az élsportolóknak tanulmányi és sportfeladataik együttes teljesítéséhez egy értékes, jól konvertálható diploma megszerzésének esélyével, amely létbiztonságot jelent számukra sportpályafutásuk befejezése után. A program hatására ebben a tanévben négy sportág mintegy 57 válogatott szintű sportolója jelentkezett az egyetemre.

Az „AEGON-SZIE Tanulj és Sportolj!” programhoz eddig közel húsz sportági szövetség és egyesület, egyesületi szakosztály vagy utánpótlás-neveléssel foglalkozó akadémia csatlakozott. Az egyetem partnerei többek között a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Vízilabda Szövetség a Magyar Futball Akadémia, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, az FTC vízilabda és kézilabda szakosztálya, s a napokban írta alá az egyetemmel az együttműködési megállapodást Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is. A program szakmai értékét hangsúlyozza, hogy a sportolói életpálya rendszer fontos részeként a Szent István Egyetem partneri együttműködésben áll köznevelési intézményekkel is.

A sportkoncepció végrehajtása már meghozta kezdeti eredményeit. Azt követően, hogy a magyar parlament 2011. június 27-én törvényt fogadott el öt látvány-csapatsportág támogatásáról, a Szent István Egyetem az intézmény mellett működő nagy hagyományú GEAC sportegyesülettel, valamint a FŐNIX ISE sportegyesületekkel együttműködve a felsőoktatási intézmények közül elsőként aknázta ki az úgynevezett TAO-támogatásban rejlő lehetőségeket, kiemelt figyelemmel a létesítmény-fejlesztési feltételekre és közvetlen sportszakmai, utánpótlás-nevelés támogatását biztosító elemekre.

A tavasszal elkezdődött munkálatok során a FŐNIX ISE beruházásában készült el az UEFA szabványnak megfelelő méretű és színvonalú 105x68 méteres nagy műfüves pálya – 140 millió forint értékben -, továbbá a sportcsarnok parketta- és csapóajtócseréje, valamint palánkjavítása. Az utóbbi értéke 32 millió forint. A sportcsarnokban automata párásító berendezést is felszereltek, amelynek révén hosszabb ideig lesz használható a parketta.

A GEAC beruházásában 34 millió forintból 20x40 méteres műfüves futsal pályát alakítottak ki, s átépítették a korábban aszfaltborítású kosárlabdapályát. A gumiőrlemény borítású játéktér megújult támfallal és lelátóval 24 millió forintba került. Az intézmény a közeljövőben a sportinfrastruktúra további fejlesztését és a sportolási feltételekhez való hozzáférés javítása mellett hallgatói verseny- és szabadidősport programok, valamint ehhez kapcsolódó szervezeti és sporttámogatási rendszer felállítását tervezi.

 

További információ:

Balázs Zoltán

sportigazgató

Szent István Egyetem