Nemzetközi tanévnyitó 2019

A 2019/20-es tanévet 1243 nemzetközi hallgató kezdte meg a Szent István Egyetemen, akik 95 országból érkeztek és különböző ösztöndíj-lehetőségeknek köszönhetően vehetnek részt az egyetem angol és magyar nyelvű képzéseiben - derült ki az Egyetem október 1-jén tartott nemzetközi tanévnyitóján.

Az ünnepséget Dr. Palkovics László rektor nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a SZIE nemzetközi hallgatói, hasonlóan a magyar hallgatókhoz, versenyképes tudásra és szakértelemre tehetnek szert egyetemünkön. A diákok számára szervezett változatos kulturális és egyéb programok nem csak a beilleszkedés szempontjából fontosak, hanem életre szóló kapcsolatok kialakítását is segítik.

Simonné Dr. Sarkadi Livia nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes az egyetem angol nyelvű képzéseinek fontosságáról tartott előadása után bemutatta a legjelentősebb ösztöndíj-programokat is: a Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjat, a keresztény fiataloknak meghirdetett ösztöndíjprogramot, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Kormány közös finanszírozású ösztöndíját, az Erasmus+ és Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás ösztöndíjprogramokat, valamint a CEEPUS csereprogramot.

Ezt követően Őexcellenciája Ashraf Mohamed Mohieldin Elmoafi úr, Egyiptom nagykövete köszöntötte az ünnepély résztvevőit, majd a diákokhoz fordulva arra bátorította őket, hogy ismerjék meg egymást és Magyarországot is minél jobban, kössenek barátságot minél több emberrel. Az egyéni barátságok a népek közti béke alapját fektetik le, mondta. A felsőoktatás és a nemzetközi kapcsolatok jelentőségét emelte ki Yedil Myrzakhanov, a budapesti kazah nagykövetség első titkára is. Utalt arra, hogy a kazah hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatás iránt egyre nő, és ezzel párhuzamosan Kazahsztán fogadóországként is várja a magyar hallgatókat. A következő felszólaló, Dr. Jeff Griffitts amerikai Fulbright-ösztöndíjas vendégprofesszorként egy félévet tölt a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán.  A kultúrsokk jelenségéről beszélt, hiszen ezt most családjával együtt tapasztalja. Tanácsa, mely minden külföldön hosszabb időt töltő hallgató, kolléga számára hasznos lehet: a különbségek helyett koncentráljunk a hasonlóságokra. Magyarországon a Fulbright Ösztöndíj Program keretében jelenleg nyolc amerikai vendégoktató tartózkodik.

Dr. Beke Márton, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási egységvezető-helyettesének SZIE-t méltató szavait a hallgatóság nagy büszkeséggel hallgatta. Mint mondta, a közalapítvány munkatársainak ritkán van alkalmuk háttérmunkájuk eredményét a való életben is látni, de ez számára egy ilyen kivételes alkalom volt. A TKA nagyra értékeli a SZIE nemzetköziesítésben elért eredményeit, a magas nemzetközi hallgatói létszámot és a folyamatosan végzett fejlesztő munkát. A beszédek sorát a SZIE nemzetközi hallgatói képviseletében Nicholas Imbeah, az Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola ghánai hallgatója zárta, aki azt emelte ki, hogy mennyire fontos a megértésre törekedni minden területen, minél több téren tudásra szert tenni és azt megosztani a társainkkal.

Az eseményen részt vett még Őexcellenciája Pieter Andries Vermeulen, a Dél-afrikai Köztársaság nagykövete; Omar Zeggai, az algériai nagykövetség első tanácsosa; Francisco Javier Serrano Salgado, az ecuadori nagykövetség tanácsosa; Elian Keswani, a palesztin nagykövetség tanácsosa; Richard Lin miniszteri tanácsos, Tajpej Képviseleti Iroda; Albert Chang, miniszteri tanácsos, Tajpej Képviseleti Iroda; Dr. Jókay Károly, a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ügyvezető igazgatója; Juhász István, a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság képviseletében; Dr. Daniel Meyer, North-West University South Africa; Dr. Natanya Meyer, North-West University South Africa; Lajmer György, mb. rendőrkapitány, Gödöllő; L. Péterfi Csaba, polgármesteri kabinetvezető, Gödöllő; Dr. Ujváry Tamás, ügyvezető igazgató, Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.; Liskáné Fóthy Zsuzsanna, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója és Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő ügyvezetője.

A Szent István Egyetem nemzetköziesítési stratégiájában a nemzetközi hallgatók integrációja kiemelt helyet foglal el, ezért idén az ünnepély műsorában a magyar kultúrát képviselő Forduló Néptáncegyüttes táncai mellett közel-keleti dallamok is helyet kaptak. A dalok előadói a SZIE nemzetközi hallgatói voltak: Maher Alnajjar, Szíria; Reta Jowa, Irak; Fouz Alsameh, Szíria; Amine Naami, Marokkó.

Balázs Gusztáv felvételei