Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – egyetemi részvétellel

Május 25-27. között negyedik alkalommal rendezték meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, melyen a film, a fotó, a képzőművészet és a zene erejével hívják fel több ezer család, s kifejezetten a fiatalok figyelmét környezetünk értékeire és sérülékenységére. Az esemény szakmai támogatói közé tartozik a Szent István Egyetem is.

A Budapesten, az Uránia Filmszínházban május 10-én tartott sajtótájékoztatón Székelyhidi Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, a rendezvény ötlete a természet- és környezetvédelemhez kapcsolódó társadalmi szemléletformálás igényével született meg. Az évente jelentkező program fokozatos építkezéssel próbálja e célt minél hatékonyabban és sokoldalúbban szolgálni.

Az idei fesztiválra 104 országból több mint 1.500 nevezés érkezett. A versenyben jelen vannak a legnagyobb magyar és kárpát-medencei filmesek és ismét versenybe szállt David Attenborough is.

A fesztivál három napja alatt a királyi kastély lovardájában és az Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is.

A napközbeni filmvetítések mellett számtalan érdekes és izgalmas program várja az érdeklődőket. Az Alsóparkban a fesztivál szakmai partnerei, kiállítói, köztük a Szent István Egyetem változatos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokon keresztül adnak betekintést a látogatóknak tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 ezer literes óriásakváriumot, amiben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és felállítanak egy erdészeti játszóteret.

*

A Szent István Egyetem alsó-parki sátrába látogatók május 25-én, pénteken és 26-án, szombaton megismerkedhettek a húsevő és fánlakó növényekkel, hajtogathattak virágokat és madarakat, játszhattak a Kukatündérrel, megismerhették a madárhangokat. Szemléletformáló, interaktív programokon mutatták be számukra az Alsó-park történetét, Szarvas és Soroksár természeti értékeit, és az is kiderült, mi az az Ökomata és hogy hogyan szabályozták a Rákos-patakot.

Péntek 11 órától dr. Boromisza Zsombor egyetemi docens, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánhelyettese Mikor nevetnek a tavak? címmel tartott előadást a SZIE tudományok sátrában a tavak és partjuk élővilágának csodájáról, az ezeket veszélyeztető folyamatokról, és a tájépítész szerepéről ezek kezelésében.

Szombaton ugyanebben az időpontban Potyó Imre környezetkutató, többszörösen díjazott természetfotós Holdfényben és csillagok alatt – kreatív természetfotózás című előadásban mutatta be legkedvesebb témáit, a rovarok, békák, denevérek és gombák világából, amelyeket többnyire az alkonyati és az éjszaka fényeiben örökít meg.

Délután 1 órakor kezdődött Farkas Alexandra táj- és környezetkutató geográfus, a Szent István Egyetem Médiaközpontja tartalommenedzserének előadása Csapdába csalt kérészélet – „fényes” problémák és megoldások címmel. Az elmúlt években a széles körben ismert tiszavirágzás mellett a dunavirág fantasztikus látványt nyújtó tömegrajzása is reflektorfénybe került. Az előadás betekintést nyújtott a dunavirág életciklusának jellemzőibe és a fajt veszélyeztető fénycsapda káros hatásaiba, ám a lehetséges megoldási lehetőségek épp úgy szóba kerültek. A fehér kérészek egyedi szépségét és rajzásuk legszebb pillanatait látványos fotók és videók szemléltették.

Az eseményen készült videó az alábbi linken tekinthető meg.