Van-e erőnk egy új vidékpolitikához?

A fenti címmel rendeztek vidékfejlesztési és agrárpolitikai fórumot Glatz Ferenc akadémikus Új vidékpolitika című könyve kapcsán június 17-én az egyetem gödöllői aulájában.

 A résztvevőket dr. Solti László rektor köszöntötte, majd 25 éves A Mag apoteózisa, a mezőgazdaság szimbóluma címmel Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója méltatta Amerigo Tot művészetét. Dr. Romány Pál professor emeritus a dombormű történetét idézte fel - előadásának szerkesztett változata az egyetemi újság júliusi számában jelenik meg.

A magyar agrárium lehetséges kitörési pontjairól dr. Róna Péter c. egyetemi tanár, a Magyar Természettudományi Társulat elnöke tartott előadást, majd dr. Glatz Ferenc következett, aki a konferencia címében szereplő kérdésre fogalmazta meg válaszát. Vitaindítót dr. Nagy János egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnöke mondott, végül hozzászólások következtek.

Dr. Róna Péter kifejtette: addig, amíg a gazdaságpolitika tagadja az állam kulcsszerepét az ágazati stratégiák kidolgozásában, mert ezt is a tőkére bízza, nincs remény a mezőgazdaság kibontakozására. A kulcs a társadalom, a gazdaság, a források szervezése és csoportosítása, amire a magára hagyott piac nem képes.

Dr. Glatz Ferenc bejelentette, a hamarosan megjelenő 2. kötet címe A vidéki térségek az új értékrendben lesz. Hipotézise szerint a vidék sokkal több lehetőséget kínál a társadalom egészének, sokkal nagyobb közhasznot hajt, mint amire a társadalom számít. Azért van szükség megfelelő vidékpolitikára, hogy ezt a közhasznot a jövőben ki tudjuk emelni a vidékből.

A határozott vidékpolitika kialakításának akadályai között említette azt, hogy a XIX. század második felében kialakult európai kormányzati rendszerekben még nem találta meg a helyét a környezetvédelem és a vidék-fejlesztés, melyek felett a múlt század végén vállalt felelősséget az állam. A környezetvédelem nem egyszerűen agrárügy, a vidékpolitika sem azonosítható az élelmiszertermeléssel, a közigazgatással, az oktatással, még az alapszókincsük tartalma sem teljesen tisztázott, nem szólva a finanszírozásukról. Az akadémikus - a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke - úgy vélte, a vidékpolitika és a környezetvédelem közhasznai egyaránt állami finanszírozást igényelnek.