Jön a barramundi és a vörös árnyékhal

Jön a barramundi és a vörös árnyékhal

 

Prémium kategóriás halfajok komplex tenyésztési technológiáját honosítja és fejleszti Magyarországon egy kutatóhelyekből és vállalkozásokból álló konzorcium, melynek a SZIE MKK Halgazdálkodási Tanszéke is tagja.

Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetes vízi és tengeri halállományok végveszélybe kerültek. Ezzel párhuzamosan a világon - így Magyarországon is - folyamatosan nő a telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben gazdag, egészséges élelmiszerek, így a halféleségek iránti kereslet. A két tendencia közötti ellentmondás feloldására a konzorcium tagjai - a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. - korábban már több innovatív haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, melyet a Nemzeti Technológia Program keretében a 2009. augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.

Az új projekt segíti a „pontycentrikus" magyarországi halgazdálkodás diverzifikációját, hiszen hazánkban még nem termelt, de Európában jelentős piaccal rendelkező halfajok, mint a barramundi vagy a vörös árnyékhal tenyésztését indítja el. Az említett halfajok édesvízben is nevelhetők, így komoly kitörési pontot jelentenek a hazai haltermelés számára.