Gödöllői képek Giessenben

A kifürkészhetetlen sors játéka szerint az egyetemi újság felel

Az egyetemi újság felelős szerkesztőjének, Balázs Gusztávnak egy időben látható fotókiállítása szeptember végéig a németországi Giessenben és szülőfalujában Bagon. A német egyetemi városban a Giessen és Gödöllő közötti testvérvárosi együttműködés fennállásának 20. évfordulóját ünneplő programsorozat keretében nyílt meg a Gödöllő egy polgára szemével című válogatása. Nádudvari Anna írónő következő kedves soraival ajánlja a kiállítást.

A város és polgára

Szív, hallgasd a csendet... A csend akár a legnagyobb zaj közepette is átölel. Egyedül vagy, de veled a világ. Mindaz a látvány, mindaz a szépség, amit ránk hagytak eleink. S még mindaz, amit felfedezel. Apróságok. Egy mozdulat. Egy tekintet. Elmehetnél mellette anélkül, hogy észreveszed. De te figyelsz, mert beléd lopódzott a csend, tanyát vert benned valahol mélyen, s általa minden nagyobb, élesebb lett körülötted.

Balázs Gusztáv lapunk munkatársa, írhatjuk. S még azt, hogy városunk és környéke szerelmese. Szerelmi vallomását fotókban fogalmazza meg, szemérmesen, mintegy mentegetőzve: hiszen ő csak fényképez, csak éppen lekapja a masinájával azt, ami elébe kerül.

Mindenütt ott van, ahol Gödöllőn érdemes ott lenni. Mindent lát. Mindenre felfigyel. Neki többet mesélnek a gödöllői műemlékek, mint talán bármelyikünknek. A kastély, a parkja, a Mária-oszlop, a székelykapu, a kegytemplom, a kutak, a piac kútja mókás kis vízköpői, a Szabadság tér közepi szökőkútban alázúduló víz, az egyetem, Kálmán herceg szobra, a Mag az egyetem aulájában, az Erzsébet-park télen, a református templom tornya, a Sulyán cukrászda teteje, a „húszas", most már szálloda, egy piros tűzoltókocsi, előtte piros tulipánokkal, az ablakából kitekintő egy szál bús tűzoltóval - mindezekről állít ki most képeket kollégánk Németországban, az ottani testvérvárosunkban, Giessenben, mellyel már húsz éve ápoljuk a testvérvárosi kapcsolatot.

Ebből az alkalomból is szeptember 13-28-ig a giesseni Café Giramondi falain láthatók most a fotókban megjelenő vallomások, mindaz, illetve dehogy mindaz, mindannak a töredéke, amit Balázs Gusztáv beleoltott a szívébe, a kiállítás címe egyszerűen: Gödöllő egy polgára szemével.

N. A.

A képek címei:

  Díszkút a terecskén
   Fénytörésben. Az egyetem díszudvara

 

 

Bagon a Helytörténeti Baráti Társulat rendezett fotókiállítást, melynek megnyitója előtt, szeptember 13-án Benedek József kántor úr adott orgonahangversenyt a római katolikus templomban. A képek a Bagi Római Katolikus Egyházközség plébániahivatalának Apostolok Szállása közösségi termében tekinthetők meg előre egyeztetett időpontban (Érdeklődni: b.gusztav@freemail.hu).

A Képek és emlékek című összeállítás középpontjában a bagi mindennapokat meghatározó Grassalkovich-templom áll. Ahogyan közeledünk a falukép legjellemzőbb épületéhez, úgy idéződnek fel egyre személyesebb emlékek a képeken.