Nyílt nap a Kertészettudományi Karon

Az egyetemi éveik alatt úgy tekintjük Önöket, mintha a saját gyermekeink lennének, mondta a Kertészettudományi Kar nyílt napján, január 23-án Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes egyetemi docens, dékán a Budai Campus dísztermében megjelent pályaválasztóknak. Alap-, mester- és doktorképzésük 160 évnyi oktató- és kutatómunkára épül, mégis, a legkorszerűbb ismeretek átadására vállalkozik a 85 oktatóból álló tanári kar.

A kar vezetője kiemelte: hallgatóiknak egyéni fejlődési lehetőségeket kínálnak. Képzésük gyakorlatközpontú, a tanárok együtt oltják a dinnyepalántákat a hallgatókkal, közösen metszik a fákat a Soroksári Kísérleti Üzemben és Tangazdaságban, ahol elsajátíthatják a gyümölcstermesztés, a növénynemesítés, a faiskolai termesztés, a dísznövénytermesztés, a gyógynövénytermesztés, a zöldségtermesztés és az ökológiai gazdálkodás csínját-bínját.

Dr. Geösel András egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes elmondta, hogy a kar mintegy 1100 hallgatójának 10 százaléka külföldi, így mindinkább nemzetközi környezetben végzik tanulmányaikat a jövő kertész és szőlész-borász mérnökei. A campuson elérhető szolgáltatásokat ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy a mesterdiploma megszerzéséig itt minden hallgató ingyenesen sportolhat.

A kar közel 250 vállalati partnerrel áll szerződéses kapcsolatban, van tehát választék, hogy hol töltsék el a hallgatók az előírt 15 hetes gyakorlatukat.

A nyílt napon bemutatkozott több tanszék, de a legtöbben a Budai Arborétumban tett sétára vállalkoztak, amin már virágzó növényeket, például a perzsa varázsfát és a téli jázmint is megcsodálták a jövő reménybeli szakmai pályatársai.

A fotók Balázs Gusztáv felvételei.